Cudowny sernik na murzynku - przepis na 2 ciasta w 1!
2022-03-23
łatwy
35 min
4
Dieta wegetariańska
Cudowny sernik na murzynku to wbrew pozorom ciasto bardzo łatwe do przygotowania. Doskonale smakuje i pięknie się prezentuje. Przepis na pyszny sernik na co dzień i od święta.
SKŁADNIKI
- Ciasto murzynek:
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
- 5 żółtek
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- piana ubita z 5 białek
- Masa serowa:
- 8 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg sera półtłustego z wiaderka (bez cukru)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło, wodę, cukier i kakao gotować 3 minuty i ostudzić.
- Żółtka, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować z masą kakaową. Na koniec dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać.
- Przelać do blachy o wymiarach 25 x 40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół).
- W tym czasie przygotować masę serową. Żółtka, cukier i miękkie utrzeć do uzyskania puszystej masy.
- Następnie dodawać po łyżce ser, mąkę ziemniaczaną, a na końcu ubitą pianę z białek.
- Masę wylać na podpieczone ciasto kakaowe. Piec, aż wierzch zbrązowieje, czyli ok 50 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Polecamy także:
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką