Obłędnie pyszny sernik bez mąki, tylko 3 składniki: genialny patent na ulubiony deser Polaków

Obłędnie pyszny sernik bez mąki, tylko 3 składniki: genialny patent na ulubiony deser Polaków
Autor: Shutterstock Sernik bez zbędnych dodatków, tylko z rodzynkami - pyszny deser na każdą okazję
łatwy
30 min
4

Obłędnie pyszny sernik bez mąki, to właściwie rodzaj twarożkowej zapiekanki. Wystarczą tylko 3 składniki do wyczarowania tego pysznego deseru. Oto genialny patent na ulubione ciasto Polaków!

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Polecamy też:

Świąteczne pierniki miękkie od razu - pierniczki jak u Ani Starmach

Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]

Więcej przepisów na serniki

Lubicie serniki? Oto wybrane specjalnie dla Was sprawdzone przepisy na serniki:

Boże Narodzenie - poznaj sposoby na to, jak przygotować najlepszy świąteczny sernik

Puszysty sernik krakowski - sprawdzony przepis

Sernik na kruchym cieście ścieranym na tarce: łatwy przepis na pyszny placek

Obłędny sernik Maragarita o smaku limonki i tequili: pyszny deser tylko dla dorosłych

Błyskawiczny sernik OREO bez pieczenia: lodowy deser gotowy w 15 minut 

Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych

Składniki

500 g twarogu, trzykrotnie mielonego, na sernik

1 puszka skondensowanego mleka

3 jajka rozmiar L lub 4 rozmiar M

60 g rodzynek, wcześniej namoczonych we wrzątku lub rumie, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka zmiksować ze szczyptą soli. Dodać do nich cienkim strumieniem skondensowane mleko i nadal ubijać. Można użyć miksera lub trzepaczki.

Dodać porcjami twaróg i dokładnie wymieszać na jednorodną masę. Można dodać namoczone i osączone z wilgoci rodzynki.

Masę przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem. Formę silikonową nie trzeba smarować.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec 40 minut.

Gdy wierzch sernika ładnie się zrumieni, wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE