Miksuję składniki i przelewam do formy. To najlepszy sernik pistacjowy, jaki jadłam

sernik pistacjowy z sera z wiaderka
Autor: Shutterstock Zamiast mielić twaróg, weź ser z wiaderka. Ten sernik pistacjowy urzeka smakiem.
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Na świątecznym stole tradycyjnie powinien pojawić się sernik. Jednak w tym roku warto przygotować go nieco inaczej niż ten klasyczny. Sernik pistacjowy z sera z wiaderka to poezja smaku. Prezentuje się wyjątkowo efektownie, zachwyca smakiem i kremową konsystencją. Jego przygotowanie jest banalnie łatwe. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na wyśmienity sernik pistacjowy na serze z wiaderka.

Jaki ser do sernika pistacjowego?

Według cukierników najlepszy ser na sernik to dwukrotnie zmielony własnoręcznie twaróg. Jest to jednak czynność dość czasochłonna i nie zawsze się udaje. W sklepach można kupić gotowy trzy razy zmielony ser na sernik, który dostępny jest w kilogramowych wiaderkach. Idealnie sprawdza się w domowych sernikach. Ma gładką konsystencję i dobrze łączy się z innymi składnikami. Dzięki temu produktowi można łatwo i szybko upiec pyszny sernik. Właśnie dlatego ser z wiaderka stał się głównym składnikiem tego pysznego domowego sernika pistacjowego na święta Bożego Narodzenia.

Jak zrobić sernik pistacjowy z sera z wiaderka?

To jeden z najłatwiejszych na świecie przepisów na pyszny domowy sernik, w którym można się zakochać od pierwszego kęsa. Lista składników jest krótka i obejmuje kilka łatwo dostępnych produktów. Znalazł się na niej ser na sernik z wiaderka, serek typu Philadelphia, pasta pistacjowa, cukier, jajka, proszek budyniowy i roztopione masło. Przygotowanie masy serowej jest błyskawiczne, ponieważ składniki łączy się za pomocą miksera.

Jak więc przygotować pyszny sernik o smaku pistacji na bazie sera z wiaderka? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe. Należy tylko pamiętać, aby gotowego sernika nie wyjmować od razu z piekarnika. Powinien pozostać w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż ostygnie.

  • 1. krok – połączenie sera z wiaderka z serkiem Philadelphia, jajkami, cukrem i masłem
  • 2. krok – zmiksowanie składników z proszkiem budyniowym i pastą pistacjową
  • 3. krok – przelanie masy serowej do formy
  • 4. krok – upieczenie sernika pistacjowego na serze z wiaderka w piekarniku

Jak podawać sernik pistacjowy z sera z wiaderka?

Rozpływający się w ustach domowy sernik o smaku orzechów pistacjowych przygotowany z sera z wiaderka to uniwersalny deser. Sprawdzi się na każdą okazję i będzie smakował każdemu. To dobry pomysł na sernik na Boże Narodzenie. Na pewno przypadnie do smaku rodzinie i gościom.

Przed podaniem sernik pistacjowy z sera z wiaderka warto udekorować, aby podkreślić jego wyjątkowość. Najprostszym dodatkiem jest polewa czekoladowa. Sprawdzą się też posiekane orzechy pistacjowe i starta gorzka czekolada. Wierzch sernika można też posmarować pastą pistacjową. Sernik pistacjowy w świątecznej odsłonie można udekorować gotowymi bożonarodzeniowymi ozdobami z cukru, które są dostępne w wielu sklepach.

SKŁADNIKI

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 200 g pasty pistacjowej
  • 125 g serka typu Philadelphia
  • 120 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy miksera przełożyć ser z wiaderka i serek typu Philadelphia. Wsypać cukier i wbić jajka. Dodać roztopione masło. Zmiksować do połączenia składników.
  • Wsypać proszek budyniowy i dodać pastę pistacjową. Miksować, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Masę serową przelać do formy. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić na dolną półkę piekarnika nagrzanego do 175 stopni C, a na dnie postawić naczynie żaroodporne z wodą. Piec 1 godzinę.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik, aż ostygnie. Następnie wyjąć i wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser na różne okazje i święta jak Boże Narodzenie.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej