Magiczny sernik - dwie warstwy z jednego ciasta!

2021-04-08
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Magiczny sernik na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Dwie warstwy ciasta, sernikowa i biszkoptowa, z jednego ciasta. Oto prawdziwa magia pieczenia!
łatwy
30 min
6

Magiczny sernik na Wielkanoc to ciasto dla opornych. Z jednej masy na ciasto otrzymacie dwie warstwy. To czysta magia! Nie potrzeba oddzielnie przygotowywać ciasta na spód i masy sernikowej. Genialne i takie proste!

Składniki

Na masę serową:

200 g serka śmietankowego

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego

4 żółtka

70 g cukru

90 g mąki tortowej

360 ml mleka

Na masę białkową:

4 białka

60 g cukru

1/4 łyżeczki soli

Na dekorację:

cukier puder

świeże owoce, kilka sztuk

oraz tortownica o średnicy około 20 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia

Za pomocą miksera ubij serek śmietankowy z wanilią i cukrem. Ubijaj do chwili uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia.

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj do połączenia. Na koniec dodaj mleko i ponownie wymieszaj.

W drugiej misce ubij białka jaj z solą na pianę. Stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj do uzyskania sztywnych szczytów.

Do podstawowej masy na sernik dodaj 1/4 ubitej piany z białek. Wymieszaj. Dodaj pozostałą pianę. Wymieszaj niedbale trzema lub czterema ruchami. Piana powinna być widoczna. Nie całkiem wymieszana. To klucz do sukcesu.

Ciasto przelej do przygotowanej formy.

Piecz przez 40-45 minut.

Pozostaw do całkowitego ostygnięcia w formie. Gdy wystygnie wstaw do lodówki. Niech sernik dobrze skrzepnie.

Następnego dnia wyjmij sernik z formy. Oprósz cukrem pudrem. Udekoruj świeżymi owocami.

Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe