Magiczny sernik - dwie warstwy z jednego ciasta!
2021-04-08

łatwy
30 min
6
Magiczny sernik na Wielkanoc to ciasto dla opornych. Z jednej masy na ciasto otrzymacie dwie warstwy. To czysta magia! Nie potrzeba oddzielnie przygotowywać ciasta na spód i masy sernikowej. Genialne i takie proste!
SKŁADNIKI
- Na masę serową:
- 200 g serka śmietankowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 70 g cukru
- 90 g mąki tortowej
- 360 ml mleka
- Na masę białkową:
- 4 białka
- 60 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- Na dekorację:
- cukier puder
- świeże owoce, kilka sztuk
- oraz tortownica o średnicy około 20 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 150°C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
- Za pomocą miksera ubij serek śmietankowy z wanilią i cukrem. Ubijaj do chwili uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia.
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj do połączenia. Na koniec dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
- W drugiej misce ubij białka jaj z solą na pianę. Stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj do uzyskania sztywnych szczytów.
- Do podstawowej masy na sernik dodaj 1/4 ubitej piany z białek. Wymieszaj. Dodaj pozostałą pianę. Wymieszaj niedbale trzema lub czterema ruchami. Piana powinna być widoczna. Nie całkiem wymieszana. To klucz do sukcesu.
- Ciasto przelej do przygotowanej formy.
- Piecz przez 40-45 minut.
- Pozostaw do całkowitego ostygnięcia w formie. Gdy wystygnie wstaw do lodówki. Niech sernik dobrze skrzepnie.
- Następnego dnia wyjmij sernik z formy. Oprósz cukrem pudrem. Udekoruj świeżymi owocami.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe