Magiczny sernik - dwie warstwy z jednego ciasta!

Magiczny sernik na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Dwie warstwy ciasta, sernikowa i biszkoptowa, z jednego ciasta. Oto prawdziwa magia pieczenia!
łatwy
30 min
6

Magiczny sernik na Wielkanoc to ciasto dla opornych. Z jednej masy na ciasto otrzymacie dwie warstwy. To czysta magia! Nie potrzeba oddzielnie przygotowywać ciasta na spód i masy sernikowej. Genialne i takie proste!

SKŁADNIKI

  • Na masę serową:
  • 200 g serka śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 90 g mąki tortowej
  • 360 ml mleka
  • Na masę białkową:
  • 4 białka
  • 60 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Na dekorację:
  • cukier puder
  • świeże owoce, kilka sztuk
  • oraz tortownica o średnicy około 20 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 150°C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
  • Za pomocą miksera ubij serek śmietankowy z wanilią i cukrem. Ubijaj do chwili uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia.
  • Mąkę przesiej do miski i wymieszaj do połączenia. Na koniec dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
  • W drugiej misce ubij białka jaj z solą na pianę. Stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj do uzyskania sztywnych szczytów.
  • Do podstawowej masy na sernik dodaj 1/4 ubitej piany z białek. Wymieszaj. Dodaj pozostałą pianę. Wymieszaj niedbale trzema lub czterema ruchami. Piana powinna być widoczna. Nie całkiem wymieszana. To klucz do sukcesu.
  • Ciasto przelej do przygotowanej formy.
  • Piecz przez 40-45 minut.
  • Pozostaw do całkowitego ostygnięcia w formie. Gdy wystygnie wstaw do lodówki. Niech sernik dobrze skrzepnie.
  • Następnego dnia wyjmij sernik z formy. Oprósz cukrem pudrem. Udekoruj świeżymi owocami.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktor SuperBiz.se.pl

Redaktor prowadząca dział Super Historia i Super Porady w wydaniu gazetowym Super Expressu. Redaktorka serwisu Superbiz.se.pl

Interesuje się ekonomią gospodarstw domowych, historią gospodarczą Polski i świata, dziejami kultur kulinarnych.

Wcześniej związana …

więcej