Ciasto serowo-makowe - dwa ciasta w jednym
2021-03-29
średni
40 min
4
Ciasto serowo-makowe smakuje wybornie. Nie może być inaczej, skoro łączy w sobie dwa najbardziej popularne wypieki.
SKŁADNIKI
- 60 dag cukru
- 1 kostka i 25 dag masła
- 25 dag mąki
- 2-3 łyżki kakao
- ½ opakowania proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 1/2 kg sera białego (twaróg półtłusty lub gotowy zmielony)
- 12 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- 30 dag maku
- cukier do smaku (1-2 łyżki, może być pół na pół z cukrem wanilinowym)
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka, cukier, masło (25 dag) utrzeć.
- W czasie ucierania dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodać kakao i ubitą pianę z białek (z 6 jaj).
- Podzielić ciasto na 2 części.
- Jedną zapiec i ostudzić.
- Przygotować ser. Utrzeć masło (1/2 kostki), cukier, cukier wanilinowy i żółtka.
- Stopniowo dodawać ser.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ubitą na sztywno pianę z 5 białek.
- Mak należy zmielić dwukrotnie, dodać cukier i wymieszać.
- Wlać ciepłe mleko i rozpuszczone masło (pozostałą część).
- Dodać roztrzepane jajko oraz cynamon do smaku.
- Na zapieczonym spodzie położyć ser i mak – skośnymi pasami na przemian.
- Do drugiej części ciasta dodać 2 łyżki mleka i wyłożyć na wierzch.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 - 1,5 godziny.
- Pozostawić do ostygnięcia.