Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego - proste, pyszne i piękne
2021-04-02
łatwy
30 min
4
Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Wygląda za to bardzo efektownie i niewielkim nakładem sił i odpowiednią dekoracją można uczynić z niego prawdziwe cudeńko.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g herbatników
- 3 łyżki masła
- Masa serowa:
- 1 kg waniliowego serka homogenizowanego
- 2 galaretki malinowe
- 2 galaretki agrestowe
- 1-2 łyżeczki herbaty macha
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki wrzucić do malaksera i dokładnie rozdrobnić. Jeśli nie masz malaksera ciastka zamknij w woreczku strunowym i wałkuj, a ż zostanie z nich miał.
- Rozdrobnione herbatniki wymieszaj z masłem na zwartą masę. Wyłóż nią spód niedużej tortownicy i włóż do lodówki na poł godziny.
- Galaretkę malinową rozpuść w połowie zalecanej ilości gorącej wody, odstaw do ostygnięcia.
- Podobnie zrób z zieloną galaretką agrestową. Jeśli chcesz żeby sernik miał mocniejszy zielony kolor do zielonej galaretki dodaj nieco herbaty macha. Dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
- Połowę sera wymieszaj z przestudzonymi galaretkami malinowymi, masę wyłóż na schłodzony spód.
- Druga połowę sera wymieszaj z zielonymi galaretkami, wyłóż na malinową masę. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia.
- Ciasto możesz udekorować polewą czekoladową, owocami lub orzechami.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe