Bajeczny sernik kokosowy na zimno

2021-02-10
Sernik kokosowy na zimno
Autor: Shutterstock Sernik kokosowy na zimno smakuje wprost obłędnie.
łatwy
40 min
4

Ten sernik to mistrzostwo świata, idealnie kremowy, puszysty intensywnie kokosowy krem i chrupiący, słodki spód. A do tego deser przygotujesz szybko i bez pieczenia. Wystarczy mu chwila odpoczynku w lodówce.

Składniki

150 g wafli kokosowych

1 małe opakowanie serka mascarpone

1,5 szklanki cukru pudru

2 puszki mleka kokosowego

1 małe opakowanie jogurtu greckiego

2 tabliczki białej czekolady

3 łyżki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Serek zmiksować z cukrem pudrem, po czym dodać mleko kokosowe i jogurt. Wymieszać.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i dodawać do niej stopniowo krem, cały czas mieszając.

Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, przestudzić i dodawać do niej po trochu masę serową, wymieszać.

Wafelki pokruszyć i wyłożyć nimi spód blaszki, przykryć masą serową, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na noc.

Wierzch ciasta można udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów i malinami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska