Bajeczny sernik kokosowy na zimno

Sernik kokosowy na zimno
Autor: Shutterstock Sernik kokosowy na zimno smakuje wprost obłędnie.
łatwy
40 min
4

Ten sernik to mistrzostwo świata, idealnie kremowy, puszysty intensywnie kokosowy krem i chrupiący, słodki spód. A do tego deser przygotujesz szybko i bez pieczenia. Wystarczy mu chwila odpoczynku w lodówce.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 150 g wafli kokosowych
  • 1 małe opakowanie serka mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 1 małe opakowanie jogurtu greckiego
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 3 łyżki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek zmiksować z cukrem pudrem, po czym dodać mleko kokosowe i jogurt. Wymieszać.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i dodawać do niej stopniowo krem, cały czas mieszając.
  • Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, przestudzić i dodawać do niej po trochu masę serową, wymieszać.
  • Wafelki pokruszyć i wyłożyć nimi spód blaszki, przykryć masą serową, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na noc.
  • Wierzch ciasta można udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów i malinami.