Bajeczny sernik kokosowy na zimno
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ten sernik to mistrzostwo świata, idealnie kremowy, puszysty intensywnie kokosowy krem i chrupiący, słodki spód. A do tego deser przygotujesz szybko i bez pieczenia. Wystarczy mu chwila odpoczynku w lodówce.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 150 g wafli kokosowych
- 1 małe opakowanie serka mascarpone
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 puszki mleka kokosowego
- 1 małe opakowanie jogurtu greckiego
- 2 tabliczki białej czekolady
- 3 łyżki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek zmiksować z cukrem pudrem, po czym dodać mleko kokosowe i jogurt. Wymieszać.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i dodawać do niej stopniowo krem, cały czas mieszając.
- Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, przestudzić i dodawać do niej po trochu masę serową, wymieszać.
- Wafelki pokruszyć i wyłożyć nimi spód blaszki, przykryć masą serową, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na noc.
- Wierzch ciasta można udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów i malinami.