Bajecznie lekki sernik japoński. Przepis na piankowy fluffy cake, który kusi i zachwyca

Sernik japoński
Autor: Shutterstock Sernik japoński jest super puszysty i lekki.
łatwy
35 min
6

Dieta wegetariańska

To, co wyróżnia sernik japoński spośród innych tego typu ciast to niesamowicie lekka i puszysta struktura. Lekki jak piórko fluffy cake jest też łatwy do zrobienia, a składniki do jego przygotowania, jeśli nie masz ich w domu, kupisz w każdym sklepie. Sekretem są tu proporcje składników i sposób pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kostki masła
  • 100 g kremowego serka śmietankowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 8 żółtek
  • 13 białek
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 0,5 szklanki + 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko, masło i serek umieść w rondelku. Podgrzewaj na małym gazie, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdejmij z gazu i wystudź.
  • Żółtka umieść w sporej misce i zmiksuj je. Gdy masa będzie jednolita dodawaj do niej porcjami wystudzoną maślano-serową miskturę.
  • Mieszaj składniki aż do połączenia i uzyskania jednolitej, gładkiej masy.  Następnie dodaj mąkę i skrobię, mieszaj, aż znikną wszystkie grudki.
  • W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie dodawaj partiami cukier i miksuj aż się rozpuści.
  • Dodaj do ciasta 1/4 białek i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę i ponownie delikatnie wymieszaj.
  • Piekarnik nagrzej do 160 st. C. Małą tortownicę (18-22 cm) posmaruj tłuszczem, dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto przełóż do tortownicy, wstrząśnij ją, aby pozbyć się bąbelków powietrza. 
  • Większą tortownicę lub blaszkę wyłóż 2 warstwami ręczników papierowych, wstaw o niej mniejsza tortownicę z ciastem.
  • Do większej blaszki wlej gorącą wodę na 2-2,5 cm wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut.
  • Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. C i i piecz jeszcze 55 minut. Ciasto urośnie w tym czasie niemal dwukrotnie.
  • Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, ostrożnie wyjmij z formy i zdejmij papier. Wierzch oprósz cukrem pudrem.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Galeria: Sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej