Warzywna surówka do obiadu: kapusta czerwona, marchew, papryka

Warzywna surówka do obiadu: kapusta czerwona, marchew, papryka
Autor: Shutterstock.com Warzywna surówka do obiadu: kapusta czerwona, marchew, papryka
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Nie ma porządnego obiadu bez surówki. To porcja zdrowych składników bez których nasz organizm sobie nie poradzi. Dobra surówka jest chrupiąca, kwaskowata i soczysta. I taka jest właśnie kapuściana surówka z czerwonej kapusty, marchwi i papryki. Koniecznie spróbuj, a nie pożałuejsz. 

SKŁADNIKI

  • Na surówkę warzywną z kapusty czerwonej:
  • 1/8 główki czerwonej kapusty
  • 1 duża marchew lub 2 średnie
  • 1 paparyka żółta
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • Na sos do surówki warzywnej:
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerwoną kapustę poszatkuj na cienkie paseczki. Zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut. Czerwona kapusta powinna stać się bledsza i niebieska. Następnie odcedź i osącz.
  • Marchew pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o dużych otworach. Paprykę pokrój w paseczki. 
  • Warzywa wymieszaj w dużej misce. Z podanych składników zmiksuj sos - rodzaj winegretu - do sałatki. Polej surówkę i ponownie wymieszaj. Czerwona kapusta pod wpływem kawsu cytrynowego znowu odzyska kolor. 
  • Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj. 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej