Warzywna surówka do obiadu: kapusta czerwona, marchew, papryka
2021-12-13
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie ma porządnego obiadu bez surówki. To porcja zdrowych składników bez których nasz organizm sobie nie poradzi. Dobra surówka jest chrupiąca, kwaskowata i soczysta. I taka jest właśnie kapuściana surówka z czerwonej kapusty, marchwi i papryki. Koniecznie spróbuj, a nie pożałuejsz.
SKŁADNIKI
- Na surówkę warzywną z kapusty czerwonej:
- 1/8 główki czerwonej kapusty
- 1 duża marchew lub 2 średnie
- 1 paparyka żółta
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- Na sos do surówki warzywnej:
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czerwoną kapustę poszatkuj na cienkie paseczki. Zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut. Czerwona kapusta powinna stać się bledsza i niebieska. Następnie odcedź i osącz.
- Marchew pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o dużych otworach. Paprykę pokrój w paseczki.
- Warzywa wymieszaj w dużej misce. Z podanych składników zmiksuj sos - rodzaj winegretu - do sałatki. Polej surówkę i ponownie wymieszaj. Czerwona kapusta pod wpływem kawsu cytrynowego znowu odzyska kolor.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell