Turecka sałatka z ciecierzycy: łatwy przepis jak zrobić NOHUT SALATASI
2021-09-21
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z ciecierzycy po turecku jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna. Pokrzepia ciało i duszę. Syci na długo. Przy tym jest świeża, wręcz rześka w smaku. Po prostu sama radość!
SKŁADNIKI
- 2 puszki ciecierzycy, odcedzonej i wypłukanej
- 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w półkola
- 1/2 papryki czerwonej, żółtej lub pomarańczowej, pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1/2 szklanki oliwek kalamata, pestki i połówki (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki pietruszki, drobno posiekanej
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny wyciśniętej sokiem
- 75 gramów sera feta, pokruszonego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce wymieszaj przepłukaną i odedzoną ciecierzycę, ogórek, czerwoną cebulę, paprykę, pomidorki koktajlowe, oliwki.
- Skrop oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i wymieszaj, aż wszystkie składniki będą pokryte przyprawami.
- Dodaj pietruszkę i ser feta i ponownie wymieszaj. Posmakuj i dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?