Turecka sałatka z ciecierzycy: łatwy przepis jak zrobić NOHUT SALATASI

Turecka sałatka z ciecierzycy
Autor: Shutterstock.com Sałatka z ciecierzycy, ogórka i pomidora z serem feta
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z ciecierzycy po turecku jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna. Pokrzepia ciało i duszę. Syci na długo. Przy tym jest świeża, wręcz rześka w smaku. Po prostu sama radość! 

SKŁADNIKI

  • 2 puszki ciecierzycy, odcedzonej i wypłukanej
  • 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w półkola
  • 1/2 papryki czerwonej, żółtej lub pomarańczowej, pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1/2 szklanki oliwek kalamata, pestki i połówki (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny wyciśniętej sokiem
  • 75 gramów sera feta, pokruszonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj przepłukaną i odedzoną ciecierzycę, ogórek, czerwoną cebulę, paprykę, pomidorki koktajlowe, oliwki.
  • Skrop oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i wymieszaj, aż wszystkie składniki będą pokryte przyprawami.
  • Dodaj pietruszkę i ser feta i ponownie wymieszaj. Posmakuj i dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej