Turecka sałatka gavurdagi. Warzywny rarytas, który najlepiej smakuje jesienią

Sałatka gavurdagi
Autor: Shutterstock Sałatka gavurdagi swój niepowtarzalny smak zawdzięcza dodatkom.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gavurdagi to popularna w Turcji sałatka z letnich warzyw - pomidorów, papryki, cebuli i ogórka. Nie byłoby więc w niej nic wyjątkowego, gdyby nie dodatki - chrupiące orzechy i odświeżająca mięta oraz mocno niebanalny dressing z oliwy i syropu z granatu. Całość podkręcona odrobina kwaśnego sumaku to uczta dla podniebienia.

SKŁADNIKI

  • 2 duże pomidory
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 średni ogórek
  • garść orzechów włoskich
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki syropu z granatu
  • 0,5 łyżeczki sumaku
  • szczypta suszonej mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory, cebulę, ogórka i paprykę pokroić w niewielka kostkę. Pietruszkę i orzechy posiekać.
  • Składniki wymieszać dokładnie w dużej misce.
  • Dodać oliwę, syrop i przeprawy - ponownie wymieszać.
  • Sałatkę podawać udekorowana orzechami włoskimi.
Dlaczego warto jeść orzechy?

Galeria: Sałatki z pomidorów - najlepsze przepisy na letnie sałatki pomidorowe

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej