Turecka sałatka gavurdagi. Warzywny rarytas, który najlepiej smakuje jesienią
2022-09-05
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gavurdagi to popularna w Turcji sałatka z letnich warzyw - pomidorów, papryki, cebuli i ogórka. Nie byłoby więc w niej nic wyjątkowego, gdyby nie dodatki - chrupiące orzechy i odświeżająca mięta oraz mocno niebanalny dressing z oliwy i syropu z granatu. Całość podkręcona odrobina kwaśnego sumaku to uczta dla podniebienia.
SKŁADNIKI
- 2 duże pomidory
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 1 średni ogórek
- garść orzechów włoskich
- 4 gałązki natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki syropu z granatu
- 0,5 łyżeczki sumaku
- szczypta suszonej mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory, cebulę, ogórka i paprykę pokroić w niewielka kostkę. Pietruszkę i orzechy posiekać.
- Składniki wymieszać dokładnie w dużej misce.
- Dodać oliwę, syrop i przeprawy - ponownie wymieszać.
- Sałatkę podawać udekorowana orzechami włoskimi.
Dlaczego warto jeść orzechy?