Szybka surówka z czerwonej cykorii. Musisz spróbować!
2021-12-10
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czerwona cykoria to dobre źródło witamin i antyoksydantów. Silnymi przeciwutleniaczami są barwniki zawarte w listkach tej pysznej sałaty. Dodaj tylko plasterki jabłek i strużyny marchewki. Nieco uprażonych orzechów włoskich doda sałatace obiadowej chrupkości i dostarczy niezbędnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych i rozpuszczonych w nich witamin. Po prostu musisz tego spróbować!
SKŁADNIKI
- Na szybką surówkę z czerwonej cykorii:
- 2 cykorie czerwone
- 1 jabłko z czerwoną skórką
- 1 marchew
- 1 łyżka orzechów włoskich
- Na sos do surówki z czerwonej cykorii:
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cykorię przekroić na pół. Usunąć głąbik. Podzielić na liście lub pokroić na większe kawałki.
- Jabłka nie obierać. Przekroić. Usunąć gniazdo nasienne. Pokroić na plasterki. Lub w słupki
- Marchew oskrobać. Za pomocą noża szczelinowego wyciąć strużyny. Lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Wystarczy, jak lekko się zrumienią i zaczną pachnieć. Grubo posiekać.
- W salaterce wymieszać cykorię, jabłka, marchew i orzechy.
- Z podanych składników zmiksować winegret do surówki. Jeśli czerwony ocet winny jest dla Ciebie zbyt intensywny w smaku, to zastąp go sokiem z cytryny.
- Sosem polać surówkę i podawać. Smacznego!
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?