Szybka surówka z czerwonej cykorii. Musisz spróbować!

Szybka surówka z czerwonej cykorii. Musisz spróbować!
Autor: Shutterstock.com Szybka surówka z czerwonej cykorii. Musisz spróbować!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czerwona cykoria to dobre źródło witamin i antyoksydantów. Silnymi przeciwutleniaczami są barwniki zawarte w listkach tej pysznej sałaty. Dodaj tylko plasterki jabłek i strużyny marchewki. Nieco uprażonych orzechów włoskich doda sałatace obiadowej chrupkości i dostarczy niezbędnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych i rozpuszczonych w nich witamin. Po prostu musisz tego spróbować! 

SKŁADNIKI

  • Na szybką surówkę z czerwonej cykorii:
  • 2 cykorie czerwone
  • 1 jabłko z czerwoną skórką
  • 1 marchew
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • Na sos do surówki z czerwonej cykorii:
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cykorię przekroić na pół. Usunąć głąbik. Podzielić na liście lub pokroić na większe kawałki. 
  • Jabłka nie obierać. Przekroić. Usunąć gniazdo nasienne. Pokroić na plasterki. Lub w słupki
  • Marchew oskrobać. Za pomocą noża szczelinowego wyciąć strużyny. Lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
  • Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Wystarczy, jak lekko się zrumienią i zaczną pachnieć. Grubo posiekać.
  • W salaterce wymieszać cykorię, jabłka, marchew i orzechy. 
  • Z podanych składników zmiksować winegret do surówki. Jeśli czerwony ocet winny jest dla Ciebie zbyt intensywny w smaku, to zastąp go sokiem z cytryny. 
  • Sosem polać surówkę i podawać. Smacznego! 
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej