Surówka Zdróweczko: przepis na obiadową sałatkę z warzyw korzeniowych

Surówka Zdróweczko: przepis na obiadową sałatkę z warzyw korzeniowych
Autor: Shutterstock.com Surówka Zdróweczko: przepis na obiadową sałatkę z warzyw korzeniowych
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka Zdróweczko to doskonała sałatka obiadowa z warzyw korzeniowych z dodatkiem ogórka kiszonego i jabłka. Soczysta, pełna smaku i super zdrowa. Taka surówka wspomaga trawienie i dosoknale wpływa na urodę! Spróbuj koniecznie! 

SKŁADNIKI

  • 2 buraki, ugotowane lub upieczone
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 2 średnie marchewki
  • 1 jabłko
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1/4 średniego selera bulwiastego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki koperku posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki, ogórki kiszone, marchew, seler i jabłko zetrzeć na wiórki lub pokroić na zapałkę.
  • Kapustę pokroić drobno. 
  • Wszytkie warzywa wymieszać razem.
  • Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą. Ponownie wymieszać. 
  • Przed podaniem posypać koperkiem lub inną zieleniną. 
Beszamel - Buraki

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej