Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki w aksamitnym sosie majonezowo-jajecznym

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki w aksamitnym sosie majonezowo-jajecznym
Autor: Shutterstock Ta surówka jest nie tylko prosta, ale też bardzo pyszna
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki króluje w maju na moi stole - lubię jej chrupkość, smak młodych jarzyn i ładny wygląd. Ponieważ młode jarzyny są bardzo soczyste, dodaję do niej aksamitny sos majonezowo-jajeczny, który wolniej rozwadnia się niż jogurt lub majonez, świetnie też komponuje się ze smakiem jarzyn z tej sałatki

SKŁADNIKI

  • pół lub cała główka młodej kapusty - ja zazwyczaj zużywam połowę, ale to zależy od wielkości główki kapusty i jej zwartości
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać (zazwyczaj robię to rękami, przy okazji lekko wciskając sól w kapustę), odstawić na kilka minut, żeby kapusta nieco zmiękła.
  • W tym czasie posiekać koperek i szczypiorek, a rzodkiewkę zetrzeć na plasterki na tarce.
  • Jajka na twardo obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce albo bardzo drobno posiekać.
  • Wymieszać jajka z majonezem, dodać do niego pieprz i ewentualnie sól (pamiętając jednak, że kapusta już jest posolona).
  • Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do niej pozostałe warzywa i sos, wymieszać. Można sałatkę udekorować koperkiem i kawałkami jajka na twardo
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej