Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki w aksamitnym sosie majonezowo-jajecznym
2022-05-22
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki króluje w maju na moi stole - lubię jej chrupkość, smak młodych jarzyn i ładny wygląd. Ponieważ młode jarzyny są bardzo soczyste, dodaję do niej aksamitny sos majonezowo-jajeczny, który wolniej rozwadnia się niż jogurt lub majonez, świetnie też komponuje się ze smakiem jarzyn z tej sałatki
SKŁADNIKI
- pół lub cała główka młodej kapusty - ja zazwyczaj zużywam połowę, ale to zależy od wielkości główki kapusty i jej zwartości
- 2 pęczki rzodkiewki
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać (zazwyczaj robię to rękami, przy okazji lekko wciskając sól w kapustę), odstawić na kilka minut, żeby kapusta nieco zmiękła.
- W tym czasie posiekać koperek i szczypiorek, a rzodkiewkę zetrzeć na plasterki na tarce.
- Jajka na twardo obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce albo bardzo drobno posiekać.
- Wymieszać jajka z majonezem, dodać do niego pieprz i ewentualnie sól (pamiętając jednak, że kapusta już jest posolona).
- Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do niej pozostałe warzywa i sos, wymieszać. Można sałatkę udekorować koperkiem i kawałkami jajka na twardo
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?