Surówka z młodej kapusty i ogórka

2022-05-18
Surówka z młodej kapusty i ogórka
Autor: Shutterstock Łatwa i pyszna surówka z młodej kapusty i ogórka
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z młodej kapusty i ogórka jest bardzo prosta w przyrządzaniu. Pyszna, chrupiąca i dzięki dodatkowi koperku niezwykle świeża w smaku. Idealnie pasuje do grillowanych lub smażonych mięs i ryb. Zakochacie się w niej od pierwszego kęsa. 

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty stożkowej lub mała główka kapusty młodej
  • 3 ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować, ogórki pokroić na plasterki, koperek drobno posiekać.
  • Wymieszać kapustę z ogórkami i połową koperku, dodać cukier i sól. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
  • Odcisnąć nadmiar soku, dodać pozostały koperek, sok z cytryny i mielony pieprz, wymieszać dokładnie i polać olejem.
  • Odstawić na 30 minut do lodówki.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Galeria: Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu