Surówka z młodej kapusty i ogórka
2022-05-18
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z młodej kapusty i ogórka jest bardzo prosta w przyrządzaniu. Pyszna, chrupiąca i dzięki dodatkowi koperku niezwykle świeża w smaku. Idealnie pasuje do grillowanych lub smażonych mięs i ryb. Zakochacie się w niej od pierwszego kęsa.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty stożkowej lub mała główka kapusty młodej
- 3 ogórki
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować, ogórki pokroić na plasterki, koperek drobno posiekać.
- Wymieszać kapustę z ogórkami i połową koperku, dodać cukier i sól. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
- Odcisnąć nadmiar soku, dodać pozostały koperek, sok z cytryny i mielony pieprz, wymieszać dokładnie i polać olejem.
- Odstawić na 30 minut do lodówki.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?