Surówka z kiszonej kapusty - tradycyjna receptura z lekkim twistem

Surówka z kiszonej kapusty tradycyjna
Autor: Shutterstock Tradycyjną surówkę z kapusty można urozmaicić nieco przyprawami.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z kiszonej kapusty to tradycyjna wkładka warzywna do jesiennych  zimowych obiadów. Wiosna i latem nasycamy się bowiem bogactwem świeżych warzyw. Ale powiem szczerze, że zatęskniłam już za smakiem obiadu z tym dodatkiem, więc do dzisiejszej ryby z ziemniaczkami przygotowałam surówki z kiszonej kapusty. Tradycyjną recepturę urozmaiciłam jednak nieco przyprawami. Zobaczymy, co na to rodzinka.

Jak nadać tradycyjnej surówce lekki twist smakowy? Oczywiście za pomocą przypraw. Pamiętając jednak o umiarze, bo w przypadku prostych, tradycyjnych dań, nadmiar szkodzi szczególnie. Ale dodanie do surówki szczypty kuminu lub odrobiny kminku nada jej nieco orientalnego charakteru i odświeżającego polotu. Z kolei zastąpienie cukru miodem wzbogaci nie tylko jej walory smakowe, ale także wartość odżywczą.

Kwestia dodatku zieleniny jest rzeczą umowną. Zawsze podaję do obiadu na oddzielnym talerzyku posiekana natkę pietruszki lub - jeśli mam - kolendrę. Każdy z domowników może sobie ich użyć wg własnego gustu. Ja przepadam za kolendrą, ale reszta niekoniecznie. Jeśli aromat kuminu czy kminku Wam nie odpowiada, możecie spróbować z ziemistą kurkumą lub ciekawym w smaku sumakiem, które również nadają surówce odrobinę koloru.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 nieduża cebula lub biała część małego pora
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżeczki płynnego miodu
  • szczypta kuminu
  • 2-3 łyżki oleju
  • opcjonalnie świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę spróbuj, jeśli jest bardzo kwaśna delikatnie przepłucz i odciśnij z nadmiaru płynu.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty.
  • Jabłko również zetrzyj na tarce o grubych oczkach (ja nie obieram, ale oczywiście można to zrobić).
  • Cebulę lub pora posiekaj drobniutko, dodaj do kapusty razem z jabłkiem. Wymieszaj.
  • Surówkę przypraw sola i pieprzem oraz kuminem, który daje przyjemnie odświeżający aromat.
  • Olej wymieszaj z miodem i polej nim surówkę, dokładnie wymieszaj.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej