Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem, tak pysznej jeszcze nie jedliście!

Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem, tak pysznej jeszcze nie jedliście!
Autor: Shutterstock.com Czerwona kapusta to skarbnica związków odżywczych niezbędnych dla zdrowia naszego organizmu
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czerwona kapusta najczęściej przyrządzana jest na surówkę w sposób klasyczny z cebulą. Jednak patent na kapustę czerwoną jest zawsze taki sam: sparzyć i zakwasić. Spróbujcie takiej surówki kapuścianej, ale w wersji z chrzanem i jabłkiem. Tak przyrządzona surówka jest soczysta, chrupiąca, pikantna i pełna smaku. Idealna do ciężkich dań, duszonych potrawek i gulaszy.

SKŁADNIKI

  • 500 g kapusty czerwonej
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 1-2 łyżki chrzanu tartego
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę czerwoną poszatkować drobno. Posolić i odstawić na 10 minut. Następnie wygnieść.
  • Zagotować ocet z wodą. Do gorącego płynu dodać do kapustę. Zamieszać. Zamiast przygotowywać w ten sposób kapustę, można użyć marynowanej kapusty ze słoika.
  • Kapustę odcisnąć z marynaty. Dodać do niej pokrojone w kostkę jabłko, chrzan (do smaku), cukier. Wymieszać.
  • Przed podaniem surówkę polać olejem i wymieszać. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej