Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem, tak pysznej jeszcze nie jedliście!
2022-01-05
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czerwona kapusta najczęściej przyrządzana jest na surówkę w sposób klasyczny z cebulą. Jednak patent na kapustę czerwoną jest zawsze taki sam: sparzyć i zakwasić. Spróbujcie takiej surówki kapuścianej, ale w wersji z chrzanem i jabłkiem. Tak przyrządzona surówka jest soczysta, chrupiąca, pikantna i pełna smaku. Idealna do ciężkich dań, duszonych potrawek i gulaszy.
SKŁADNIKI
- 500 g kapusty czerwonej
- 2 jabłka średniej wielkości
- 1-2 łyżki chrzanu tartego
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę czerwoną poszatkować drobno. Posolić i odstawić na 10 minut. Następnie wygnieść.
- Zagotować ocet z wodą. Do gorącego płynu dodać do kapustę. Zamieszać. Zamiast przygotowywać w ten sposób kapustę, można użyć marynowanej kapusty ze słoika.
- Kapustę odcisnąć z marynaty. Dodać do niej pokrojone w kostkę jabłko, chrzan (do smaku), cukier. Wymieszać.
- Przed podaniem surówkę polać olejem i wymieszać. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?