Surówka z białej kapusty z ziarnami słonecznika i świeżym ogórkiem

Surówka z kapusty ze słonecznikiem
Autor: Shutterstock Surówka z kapusty ze słonecznikiem - pyszna i odświeżająca.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bardzo lubię tę wersję surówki z białej kapusty. jest prosta, lekka i świeża. Porządna dawka witamin w niewielkiej porcji. Kojarzy mi się nieco z kuchnia azjatycką, choć nie ma w niej nic "nie naszego". Kapusta daje delikatną, słodkawą chrupiąca bazę, do tego odświeżający zielony ogórek, odrobina ostrości i słodyczy cebuli (można użyć dymkę) i chrupiące, lekko orzechowe pestki słonecznika. Wszsytko skropione odrobiną oliwy i soku z cytryny. W sumie klasyka, ale jaka pycha!

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 nieduża cebula
  • 1 zielony ogórek
  • 1-2 łyżki ziaren słonecznika
  • oliwa (najlepiej kukurydziana)
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę dość drobno szatkuję, solę i podstawiam na 10-15 minut.
  • W tym czasie dokładnie myję i kroję ogórka, zimą obieram, te letnie zostawiam w skórce.
  • Cebulę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach ( ale można tez posiekać w cienkie piórka).
  • Warzywa mieszam dokładnie, przyprawiam pieprzem i cukrem, skrapiam sokiem z cytryny i oliwą.
  • Wierzch posypuję ziarnami słonecznika.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Surówki obiadowe - 21 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej