Surówka z białej kapusty z ziarnami słonecznika i świeżym ogórkiem
2022-02-23
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Bardzo lubię tę wersję surówki z białej kapusty. jest prosta, lekka i świeża. Porządna dawka witamin w niewielkiej porcji. Kojarzy mi się nieco z kuchnia azjatycką, choć nie ma w niej nic "nie naszego". Kapusta daje delikatną, słodkawą chrupiąca bazę, do tego odświeżający zielony ogórek, odrobina ostrości i słodyczy cebuli (można użyć dymkę) i chrupiące, lekko orzechowe pestki słonecznika. Wszsytko skropione odrobiną oliwy i soku z cytryny. W sumie klasyka, ale jaka pycha!
SKŁADNIKI
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 nieduża cebula
- 1 zielony ogórek
- 1-2 łyżki ziaren słonecznika
- oliwa (najlepiej kukurydziana)
- sok z cytryny
- cukier
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę dość drobno szatkuję, solę i podstawiam na 10-15 minut.
- W tym czasie dokładnie myję i kroję ogórka, zimą obieram, te letnie zostawiam w skórce.
- Cebulę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach ( ale można tez posiekać w cienkie piórka).
- Warzywa mieszam dokładnie, przyprawiam pieprzem i cukrem, skrapiam sokiem z cytryny i oliwą.
- Wierzch posypuję ziarnami słonecznika.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?