Surówka z białej kapusty: podajemy dobry przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Jeśli się zastanawiasz, jaką surówkę podać do ziemniaków i mięsa, podpowiadamy, że ta z białej kapusty pasuje idealnie. Jest łatwa do przygotowania, smaczna, zdrowa i tania. Sprawdź, jak ją zrobić!
SKŁADNIKI
- ćwiartka niewielkiej białej kapusty
 - 1/2 szklanki groszku konserwowego
 - 1/2 strąka papryki czerwonej
 - 1/4 szklanki rodzynek
 - koperek
 - 2-3 łyżki lekkiego majonezu
 - sok z 1/2 cytryny
 - cukier, sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyść z uszkodzonych liści. Wykrój głąb i grubsze nerwy. Przygotowane liście drobno poszatkuj lub pokrój, przełóż do miski.
 - Osącz groszek z zalewy i wrzuć do kapusty. Paprykę oczyść, umyj i pokrój w zapałki, dodaj do składników. Rodzynki opłucz, sparz wrzątkiem. Gdy spęcznieją, pokrój je w paseczki i posyp nimi przygotowane w misce składniki.
 - Opłukany i osuszony koperek posiekaj i posyp nim sałatkę. Delikatnie skrop ją połową soku z cytryny. Dodaj majonez i starannie wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną cukru, soli, pieprzu i ewentualnie soku z cytryny.