Surówka z białej kapusty: podajemy dobry przepis

Natalia Kołakowska
jak_zrobic_surowke_z_bialej.jpg
Autor: photos.com Surówka z białej kapusty pasuje idealnie zwłaszcza do dań mięsnych
łatwy
20 min
4

Jeśli się zastanawiasz, jaką surówkę podać do ziemniaków i mięsa, podpowiadamy, że ta z białej kapusty pasuje idealnie. Jest łatwa do przygotowania, smaczna, zdrowa i tania. Sprawdź, jak ją zrobić!

SKŁADNIKI

  • ćwiartka niewielkiej białej kapusty
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • koperek
  • 2-3 łyżki lekkiego majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyść z uszkodzonych liści. Wykrój głąb i grubsze nerwy. Przygotowane liście drobno poszatkuj lub pokrój, przełóż do miski.
  • Osącz groszek z zalewy i wrzuć do kapusty. Paprykę oczyść, umyj i pokrój w zapałki, dodaj do składników. Rodzynki opłucz, sparz wrzątkiem. Gdy spęcznieją, pokrój je w paseczki i posyp nimi przygotowane w misce składniki.
  • Opłukany i osuszony koperek posiekaj i posyp nim sałatkę. Delikatnie skrop ją połową soku z cytryny. Dodaj majonez i starannie wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną cukru, soli, pieprzu i ewentualnie soku z cytryny.
Natalia Kołakowska