Surówka z białej kapusty, jabłek i żurawiny

Surówka z białej kapusty, jabłek i żurawiny
Autor: Shutterstock.com Surówka z białej kapusty, marchwi, jabłek, żurawiny i orzechów włoskich z jogurtowym sosem
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka i suszonej żurawiny oraz garści orzechów włoskich chrupie aż miło! Pokochacie tę prostą surówkę za jej niekłamany wdzięk i zadziorność. Po prostu genialność w każdym kęsie! 

SKŁADNIKI

  • Na surówkę z kapusty, jabłka i żurawiny:
  • 300 g białej kapusty, drobno zszatkowanej
  • 1 marchewka, pokrojona w słomkę lub starta na tarce
  • 1 jabłko, pokrojone na cienkie półplasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona na cienkie plasterki
  • 1/2 pęczka szczypioru, posiekanego
  • 1 łyżka suszonej żurawiny, można wcześniej namoczyć w gorącej wodzie
  • 1 łyżka orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
  • Na sos do surówki kapuścianej z żurawiną:
  • 4 czubate łyżki jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru, dla zbilansowania smaków
  • 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, dla dodania pikanterii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki surówki dodać do dużej miski. Wymieszać. 
  • Dobrą opcją jest szatkowanie składników po kolei w malakserze, za wyjątkiem jabłka i szczypioru. 
  • Z podanych składników przygotować sos, mieszając wszystko razem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić według własnego smaku. 
  • Sos dodać do surówki. Ponownie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. 
  • Przed podaniem surówkę posypać grubo siekanymi orzechami włoskimi. Podawać do obiadu lub kolacji. Smacznego! 
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej