Surówka z białej kapusty, jabłek i żurawiny
2021-11-26
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka i suszonej żurawiny oraz garści orzechów włoskich chrupie aż miło! Pokochacie tę prostą surówkę za jej niekłamany wdzięk i zadziorność. Po prostu genialność w każdym kęsie!
SKŁADNIKI
- Na surówkę z kapusty, jabłka i żurawiny:
- 300 g białej kapusty, drobno zszatkowanej
- 1 marchewka, pokrojona w słomkę lub starta na tarce
- 1 jabłko, pokrojone na cienkie półplasterki
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona na cienkie plasterki
- 1/2 pęczka szczypioru, posiekanego
- 1 łyżka suszonej żurawiny, można wcześniej namoczyć w gorącej wodzie
- 1 łyżka orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
- Na sos do surówki kapuścianej z żurawiną:
- 4 czubate łyżki jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru, dla zbilansowania smaków
- 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, dla dodania pikanterii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki surówki dodać do dużej miski. Wymieszać.
- Dobrą opcją jest szatkowanie składników po kolei w malakserze, za wyjątkiem jabłka i szczypioru.
- Z podanych składników przygotować sos, mieszając wszystko razem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić według własnego smaku.
- Sos dodać do surówki. Ponownie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki.
- Przed podaniem surówkę posypać grubo siekanymi orzechami włoskimi. Podawać do obiadu lub kolacji. Smacznego!
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny