Surówka teściowej z kapusty pekińskiej - prosta i przepyszna

Surówka teściowej z kapusty pekińskiej - prosta i przepyszna
Autor: Shutterstock.com Surówka teściowej z kapusty pekińskiej - prosta i przepyszna
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapusta pekińska to warzywo idealne na surówki. Ma łagodny smak i łatwo ją pokroić. Jest pełna chlorofilu i witamin. Chrupka, soczysta i świetnie łączy się z innymi dodatkami. Wypróbuj łatwy przepis na prościutką surówkę mojej teściowej z kapusty pekińskiej i groszku z puszki. Dodatek cebuli podkreśla pikantny charakter surówki i działa przeciwzapalnie. Oto przepis na surówkę, która pasuje do wszystkiego! 

SKŁADNIKI

  • 250 g kapusty pekińskiej
  • 150 g groszku konserwowego, z puszki
  • 10 g cebuli, obranek i pokrojonej drobno
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki octu 10%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pokroić drobno. Przełożyć do miski. 
  • Do kapusty dodać odcedzony groszek konserwowy i posiekaną cebulę. Wymieszać.
  • Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Wlać olej i ocet. Ponownie wymieszać. 
  • Podawać od razu. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej