Surówka teściowej z kapusty pekińskiej - prosta i przepyszna
2022-02-16
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kapusta pekińska to warzywo idealne na surówki. Ma łagodny smak i łatwo ją pokroić. Jest pełna chlorofilu i witamin. Chrupka, soczysta i świetnie łączy się z innymi dodatkami. Wypróbuj łatwy przepis na prościutką surówkę mojej teściowej z kapusty pekińskiej i groszku z puszki. Dodatek cebuli podkreśla pikantny charakter surówki i działa przeciwzapalnie. Oto przepis na surówkę, która pasuje do wszystkiego!
SKŁADNIKI
- 250 g kapusty pekińskiej
- 150 g groszku konserwowego, z puszki
- 10 g cebuli, obranek i pokrojonej drobno
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki octu 10%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pokroić drobno. Przełożyć do miski.
- Do kapusty dodać odcedzony groszek konserwowy i posiekaną cebulę. Wymieszać.
- Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Wlać olej i ocet. Ponownie wymieszać.
- Podawać od razu. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?