Surówka młodości z jarmużu, kiełków rzodkiewki i białej rzepy

Jarmuż
Autor: Shutterstock Jarmuż to warzywo młodości, ponieważ zawiera w sobie jeden z najsilniejszych antyoksydantów
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z jarmużu, kiełków rzodkiewki i białej rzepy pasuje do wielu dań. Zachwyci nie tylko tych, co dbają o linię. Jest rześka, a młoda rzepa daje orzechowy posmak. Do tego to surówka młodości, zawiera bowiem jeden z najsilniejszych antyutleniaczy – sulforafan.

Surówka z rzepy i jarmużu to istna bomba witaminowa (zawiera witaminy: C, K oraz z grupy B), kwasu foliowego, cynku, żelaza i mnóstwa innych pożytecznych składników – wymieńmy choćby sulforafan, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, oraz błonnik, który daje nam poczucie sytości. To sytość i młodość z orzechowym posmakiem.

SKŁADNIKI

  • garść jarmużu
  • kiełki rzodkiewki (albo inne)
  • biała rzepa
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1–2 łyżki zalewy z kiszonych ogórków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Siekamy drobno jarmuż. Jeśli nie odpowiada nam surowy, możemy jego liście zblanszować i później zahartować w bardzo zimnej wodzie (zachowa wówczas swój wspaniały kolor).
  • Obraną rzepę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy.
  • Mieszamy ze sobą składniki: jarmuż, kiełki oraz startą rzepę. Całość polewamy zalewą z ogórków kiszonych.
  • Doprawiamy pieprzem – i gotowe.
Beszamel - Jadalne Chwasty
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej