Surówka młodości z jarmużu, kiełków rzodkiewki i białej rzepy
2022-06-09

łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z jarmużu, kiełków rzodkiewki i białej rzepy pasuje do wielu dań. Zachwyci nie tylko tych, co dbają o linię. Jest rześka, a młoda rzepa daje orzechowy posmak. Do tego to surówka młodości, zawiera bowiem jeden z najsilniejszych antyutleniaczy – sulforafan.
Surówka z rzepy i jarmużu to istna bomba witaminowa (zawiera witaminy: C, K oraz z grupy B), kwasu foliowego, cynku, żelaza i mnóstwa innych pożytecznych składników – wymieńmy choćby sulforafan, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, oraz błonnik, który daje nam poczucie sytości. To sytość i młodość z orzechowym posmakiem.
SKŁADNIKI
- garść jarmużu
- kiełki rzodkiewki (albo inne)
- biała rzepa
- przyprawy: sól, pieprz
- 1–2 łyżki zalewy z kiszonych ogórków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Siekamy drobno jarmuż. Jeśli nie odpowiada nam surowy, możemy jego liście zblanszować i później zahartować w bardzo zimnej wodzie (zachowa wówczas swój wspaniały kolor).
- Obraną rzepę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy.
- Mieszamy ze sobą składniki: jarmuż, kiełki oraz startą rzepę. Całość polewamy zalewą z ogórków kiszonych.
- Doprawiamy pieprzem – i gotowe.
Beszamel - Jadalne Chwasty