Surówka do karkówki - przepis na prostą i pyszną surówkę obiadową
2021-04-08
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Pieczona lub smażona karkówka często gości na naszych stołach - to mięso smaczne i niedrogie, a do tego łatwe w przygotowaniu. Do karkówki podajemy zazwyczaj ziemniaki z wody lub pieczone. Aby obiad był pełny brakuje jeszcze solidnej porcji warzyw. Surówkę do karkówki można przygotować z wielu składników. My dziś proponujemy prostą i bardzo smaczną surówkę z białej kapusty, z marchewką i cebulą, która z karkówką smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka tartego chrzanu (opcjonalnie)
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę drobno poszatkować, opłukać i osuszyć. Następnie delikatnie posolić i odstawić na kilka minut.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do kapusty i wymieszać.
- Majonez wymieszać ze śmietaną i chrzanem. przyprawić do smaku solą (ostrożnie - soliliśmy już kapustę) i pieprzem.
- Sos wlać do warzyw i dokładnie wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?