Skorzonera: przepis na sałatkę ze skorzonery
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Skorzonera dobrze smakuje ugotowana lub zapieczona pod beszamelem i posypana natką pietruszki. Można też zrobić z niej sałatkę. Podajemy przepis na pyszną i zdrową sałatkę ze skorzonery.
SKŁADNIKI
- 50 dag skorzonery
- 2 jajka
- gruszka
- jabłko
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- sok z cytryny
- cukier
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oskrobaną skorzonerę, ugotowaną w osolonej i ocukrzonej wodzie, odcedź.
- Następnie pokrój ją na kawałki długości 1 cm, skrop z sokiem z cytryny, dodaj posiekane jajka na twardo, pietruszkę, pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę.
- Wymieszaj z majonezem i przyprawami. Podawaj z orzechami.
 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        