Siekana surówka z młodych warzyw - wyjątkowo soczysta i smaczna
2022-04-09
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Siekana surówka z młodych warzyw to połączenie chrupkiej kapusty, słodkiej marchewki, pikantnego szczypioru, soczystego ogórka oraz świeżego koperku. Tę wyjątkowo soczystą i smaczną surówkę przygotojecie bez trudu. Przyprawiona jest octem i oliwą. Ale możecie ocet zastąpić dwoma łyżkami soku z cytryny. Pachnąca wiosną surówka z siekanych warzyw jest idealna do obiadu!
SKŁADNIKI
- 1/2 główki młodej kapusty
- 3 młode marchewki
- 1 pęczek cebulki dymki lub szczypioru lubelskiego
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu
- 2 ogórki
- 2-3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę posiekać drobno. Marchek pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Ogórki przeciąć na pół i posiekać na półplasterki. Dymkę posiekać drobno. Koperek również.
- Do dużej miski przełożyć kapustę, marchew, dymkę i połowę koperku. Posypać solą oraz cukrem. Wygnieść i odstawić na 10 minut.
- Do surówki dodać pokrojone ogórki. Skropić octem oraz oliwą. Wymieszać.
- Przed podaniem posypać koperkiem. Podawać od razu. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?