Siekana surówka z młodych warzyw - wyjątkowo soczysta i smaczna

Siekana surówka z młodych warzyw - wyjątkowo soczysta i smaczna
Autor: Shutterstock.com Siekana surówka z młodych warzyw - wyjątkowo soczysta i smaczna
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Siekana surówka z młodych warzyw to połączenie chrupkiej kapusty, słodkiej marchewki, pikantnego szczypioru, soczystego ogórka oraz świeżego koperku. Tę wyjątkowo soczystą i smaczną surówkę przygotojecie bez trudu. Przyprawiona jest octem i oliwą. Ale możecie ocet zastąpić dwoma łyżkami soku z cytryny. Pachnąca wiosną surówka z siekanych warzyw jest idealna do obiadu! 

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 3 młode marchewki
  • 1 pęczek cebulki dymki lub szczypioru lubelskiego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 ogórki
  • 2-3 łyżki oliwy lub dobrego oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę posiekać drobno. Marchek pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
  • Ogórki przeciąć na pół i posiekać na półplasterki. Dymkę posiekać drobno. Koperek również.
  • Do dużej miski przełożyć kapustę, marchew, dymkę i połowę koperku. Posypać solą oraz cukrem. Wygnieść i odstawić na 10 minut. 
  • Do surówki dodać pokrojone ogórki. Skropić octem oraz oliwą. Wymieszać. 
  • Przed podaniem posypać koperkiem. Podawać od razu. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej