Sałatka z krewetkami: przepis na wykwintne danie na Wigilię
2022-12-20
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Dla tych którzy lubią owoce morza krewetki na Wigilię mogą być strzałem w dziesiątkę. Sałatka z krewetkami na pewno zaskoczy uczestników wigilijnej kolacji. Świeżości temu świątecznemu daniu dodaje aromat kolendry, cytryny i papryczki chili. Skoro ceny karpia tak szaleją, że za te same pieniądze można kupić krewetki, może warto skorzystać z okazji i wypróbować coś nowego.
SKŁADNIKI
- 2 opakowania dowolnego miksu sałat (w sumie 400 g)
- 1 awokado ogórek
- 200 g krewetek (mogą być w zalewie)
- 2 łyżki stołowe białego sezamu
- mała papryczka chili (niekoniecznie)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 cebulka
- 1-2 mandarynki
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru brzozowego
- sól
- 2-3 łyżki posiekanej kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozłóż w misce miks sałat.
- Po obraniu ogórka, usuń z niego pestki za pomocą łyżeczki, pokrój go w słupki, ułóż na sałacie.
- Awokado obierz i pokrój w kostkę, połóż na sałacie.
- Krewetki surowe przesmaż na maśle przez 3-4 minuty, te z zalewy odcedź.
- Krewetki i pokrojone na pół pomidorki również ułóż na sałacie.
- Udekoruj całość plasterkami mandarynki.
- W kubeczku utrzyj składniki sosu: oliwę, sok z cytryny, cukier brzozowy, sól, bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili (wcześniej usuń pestki).
- Polej sosem sałatkę. Na suchej patelni upraż sezam. Posyp całość ziarnem i posiekaną kolendrą (opcjonalnie).
W formie 24 - Ile kalorii mają potrawy wigilijne