Sałatka z koprem włoskim, groszkiem i roszponką
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Koper włoski rzadko gości na naszych stołach, a szkoda, ponieważ jego delikatnie anyżkowy smak jest bardzo orzeźwiający i doskonale pasuje jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Idealnie łączy się z zielonym groszkiem, cebulką, orzechami i sosem jogurtowym.
SKŁADNIKI
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1/2 opakowania roszponki
- 1/2 małej czerwonej cebulki
- 150 g ugotowanego groszku mrożonego lub z puszki
- sok z ½ cytryny
- 150 g jogurtu naturalnego bez cukru
- 2 łyżki pistacji (ewentualnie łuskanych orzechów włoskich)
- 1 mały pęczek świeżego koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty koper włoski pokroić na bardzo cienkie plasterki, ułożyć na talerzu razem z roszponką i skropić sokiem z cytryny.
- Dodać groszek zielony, posypać cienko pokrojoną czerwoną cebulą.
- Jogurt naturalny połączyć z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pokruszonymi pistacjami i świeżo siekanym koprem. Sałatkę skropić przygotowanym sosem oraz oprószyć solą morską.