Sałatka z kiełkami i jajkiem - przepis na lekką i pożywną sałatkę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Niskokaloryczne warzywa (surowy ogórek, sałata, rzodkiewka) oraz kiełki dostarczą błonnika, który wspomaga odchudzanie i utrudnia przyswajanie tłuszczów, a pęczniejąc w żołądku, zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas. Sprawdź jak zrobić te pyszną, dietetyczną sałatkę.
Białko jajka na dłużej nasyci głód. Aby je strawić i przyswoić, potrzebujemy energii, którą czerpiemy z tkanki tłuszczowej.
SKŁADNIKI
- 4 rzodkiewki
- nieduży ogórek
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
- 4–5 łyżek kiełków rzodkiewki
- 5–6 listków sałaty
- 2 jajka
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka gałązek koperku
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki, dymkę drobno posiekaj.
- Ogórek obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Sałatę opłucz i porwij na kawałki.
- Jajko ugotuj na twardo, odłóż żółtko, a białko pokrój.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, posyp posiekanymi ziołami.