Sałatka z kiełkami i jajkiem - przepis na lekką i pożywną sałatkę

2021-03-29
Sałatka dla dbających o linię
Autor: Shutterstock Sałatka z jajkami sprawia, że nasz organizm przez dłuższy czas odczuwa uczucie sytości.
łatwy
15 min
4

Niskokaloryczne warzywa (surowy ogórek, sałata, rzodkiewka) oraz kiełki dostarczą błonnika, który wspomaga odchudzanie i utrudnia przyswajanie tłuszczów, a pęczniejąc w żołądku, zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas. Sprawdź jak zrobić te pyszną, dietetyczną sałatkę.

Białko jajka na dłużej nasyci głód. Aby je strawić i przyswoić, potrzebujemy energii, którą czerpiemy z tkanki tłuszczowej.

SKŁADNIKI

  • 4 rzodkiewki
  • nieduży ogórek
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 4–5 łyżek kiełków rzodkiewki
  • 5–6 listków sałaty
  • 2 jajka
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek koperku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki, dymkę drobno posiekaj.
  • Ogórek obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Sałatę opłucz i porwij na kawałki.
  • Jajko ugotuj na twardo, odłóż żółtko, a białko pokrój.
  • Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, posyp posiekanymi ziołami.