Sałatka z kalafiorem i brokułem i kukurydzą: zdrowa i pyszna

Sałatka z kalafiorem i brokułem i kukurydzą: zdrowa i pyszna
Autor: Shutterstock.com Pyszna sałatka z kalafiorem, brokułem i kukurydzą oraz sosem czosnkowym
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z kalafiorem i brokułem i kukurydzą potrzebuje najbardziej kremowego sosu czosnkowego z majonezem i kwaśną śmietaną. Ta sałatka jest tak łatwa w wykonaniu. Gwarantuje, że będzie hitem na twoim stole.  Oto przepis na zdrową i pyszną sałatkę warzywną!

Uwielbiam w tej sałatce z kalafiorem i brokułami i kukurydzą, że można ją przygotować z wyprzedzeniem lub zachować resztki na następny dzień. Sałatka nie będzie rozmoczona ani papkowata. Świetnie nadaje się na grilla. Idealne danie, jeśli chcesz zadbać o linię. Kalafiory i brokuły są niskokaloryczne. A kukurydza to dobre źródło błonnika. Polecam gorąco ten łatwy przepis na zdrową i pyszną sałatkę!

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę:
  • ½ główki kalafiora
  • 1 główka brokułów
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • Na sos do sałatki:
  • ½ szklanki majonezu zwykłego lub wegańskiego
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 12% lub więcej majonezu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka świeżego koperku posiekanego
  • ½ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój kalafiora i brokuły na kawałki wielkości kęsa. 
  • Przełóż brokuły i kalafior do durszlaka lub sitka. Umieść durszlak w misce i zalej go wrzątkiem. Pozostaw tak na 5 minut. Odcedź 
  • Otwórz puszkę z kukurydzą i odcedź płyn do zlewu. Przełóż kukurydzę do miski.
  • Majonez, śmietanę, sól, koperek i rozdrobniony czosnek zmiksuj razem na gładki sos.
  • Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj. Skosztuj sałatki i w razie potrzeby dodaj więcej soli.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej