Sałatka z kalafiorem i brokułem i kukurydzą: zdrowa i pyszna
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z kalafiorem i brokułem i kukurydzą potrzebuje najbardziej kremowego sosu czosnkowego z majonezem i kwaśną śmietaną. Ta sałatka jest tak łatwa w wykonaniu. Gwarantuje, że będzie hitem na twoim stole. Oto przepis na zdrową i pyszną sałatkę warzywną!
Uwielbiam w tej sałatce z kalafiorem i brokułami i kukurydzą, że można ją przygotować z wyprzedzeniem lub zachować resztki na następny dzień. Sałatka nie będzie rozmoczona ani papkowata. Świetnie nadaje się na grilla. Idealne danie, jeśli chcesz zadbać o linię. Kalafiory i brokuły są niskokaloryczne. A kukurydza to dobre źródło błonnika. Polecam gorąco ten łatwy przepis na zdrową i pyszną sałatkę!
SKŁADNIKI
- Na sałatkę:
- ½ główki kalafiora
- 1 główka brokułów
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- Na sos do sałatki:
- ½ szklanki majonezu zwykłego lub wegańskiego
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 12% lub więcej majonezu
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka świeżego koperku posiekanego
- ½ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój kalafiora i brokuły na kawałki wielkości kęsa.
- Przełóż brokuły i kalafior do durszlaka lub sitka. Umieść durszlak w misce i zalej go wrzątkiem. Pozostaw tak na 5 minut. Odcedź
- Otwórz puszkę z kukurydzą i odcedź płyn do zlewu. Przełóż kukurydzę do miski.
- Majonez, śmietanę, sól, koperek i rozdrobniony czosnek zmiksuj razem na gładki sos.
- Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj. Skosztuj sałatki i w razie potrzeby dodaj więcej soli.