Sałatka z kalafiorem i brokułem i kukurydzą: zdrowa i pyszna

Sałatka z kalafiorem i brokułem i kukurydzą: zdrowa i pyszna
Autor: Shutterstock.com Pyszna sałatka z kalafiorem, brokułem i kukurydzą oraz sosem czosnkowym
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z kalafiorem i brokułem i kukurydzą potrzebuje najbardziej kremowego sosu czosnkowego z majonezem i kwaśną śmietaną. Ta sałatka jest tak łatwa w wykonaniu. Gwarantuje, że będzie hitem na twoim stole.  Oto przepis na zdrową i pyszną sałatkę warzywną!

Uwielbiam w tej sałatce z kalafiorem i brokułami i kukurydzą, że można ją przygotować z wyprzedzeniem lub zachować resztki na następny dzień. Sałatka nie będzie rozmoczona ani papkowata. Świetnie nadaje się na grilla. Idealne danie, jeśli chcesz zadbać o linię. Kalafiory i brokuły są niskokaloryczne. A kukurydza to dobre źródło błonnika. Polecam gorąco ten łatwy przepis na zdrową i pyszną sałatkę!

Składniki

Na sałatkę:

½ główki kalafiora

1 główka brokułów

1 puszka kukurydzy konserwowej

Na sos do sałatki:

½ szklanki majonezu zwykłego lub wegańskiego

½ szklanki kwaśnej śmietany 12% lub więcej majonezu

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 łyżka świeżego koperku posiekanego

½ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pokrój kalafiora i brokuły na kawałki wielkości kęsa. 

Przełóż brokuły i kalafior do durszlaka lub sitka. Umieść durszlak w misce i zalej go wrzątkiem. Pozostaw tak na 5 minut. Odcedź 

Otwórz puszkę z kukurydzą i odcedź płyn do zlewu. Przełóż kukurydzę do miski.

Majonez, śmietanę, sól, koperek i rozdrobniony czosnek zmiksuj razem na gładki sos.

Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj. Skosztuj sałatki i w razie potrzeby dodaj więcej soli.

Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej