Sałatka z kalafiorem, brokułem, jajkami i pomarańczą z sosem curry: pomysł na dietetyczny posiłek

Sałatka z kalafiora, brokułu, jajek i pomarańczy z sosem curry: pomysł na dietetyczny posiłek
Autor: Shutterstock.com Niskokaloryczna sałatka z kalafiora, brokułu, jajek i pomarańczy w jogurtowym sosie curry
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy dieta niskokaloryczna musi być nudna? Absolutnie nie! Sałatka z kalafiora, brokułu, jajek i pomarańczy z sosem curry to bombowe połączenie. Mało kalorii dużo smaku. Najlepszy pomysł na dietetyczny posiłek!

Składniki

Na dietetyczną sałatkę z kalafiora i brokułu:

300 g różyczek kalafiora, ugotowanych

300 g różyczek brokułu, ugotowanych 

3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na ósemki

1 pomarańcza, tylko wycięte segmenty miąższu

Na sos curry do sałatki z kalafiora i brokułu:

4 łyżki jogurtu

2 łyżki majonezu

1 łyżka przyprawy curry

1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zmiksować składniki sosu.

Do miski dodać ugotowane al dente różyczki kalafiora i brokułu oraz kawałki pomarańczy. Wymieszać wszystko razem.

Dodać pokrojone jajka i sos. Wymieszać delikatnie.

Podawać od razu. Nadwyżki przechowywać w lodówce do 48 godzin. 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej