Sałatka z kalafiorem, brokułem, jajkami i pomarańczą z sosem curry: pomysł na dietetyczny posiłek

Sałatka z kalafiora, brokułu, jajek i pomarańczy z sosem curry: pomysł na dietetyczny posiłek
Autor: Shutterstock.com Niskokaloryczna sałatka z kalafiora, brokułu, jajek i pomarańczy w jogurtowym sosie curry
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy dieta niskokaloryczna musi być nudna? Absolutnie nie! Sałatka z kalafiora, brokułu, jajek i pomarańczy z sosem curry to bombowe połączenie. Mało kalorii dużo smaku. Najlepszy pomysł na dietetyczny posiłek!

SKŁADNIKI

  • Na dietetyczną sałatkę z kalafiora i brokułu:
  • 300 g różyczek kalafiora, ugotowanych
  • 300 g różyczek brokułu, ugotowanych 
  • 3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na ósemki
  • 1 pomarańcza, tylko wycięte segmenty miąższu
  • Na sos curry do sałatki z kalafiora i brokułu:
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiksować składniki sosu.
  • Do miski dodać ugotowane al dente różyczki kalafiora i brokułu oraz kawałki pomarańczy. Wymieszać wszystko razem.
  • Dodać pokrojone jajka i sos. Wymieszać delikatnie.
  • Podawać od razu. Nadwyżki przechowywać w lodówce do 48 godzin. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej