Sałatka z grillowanego bakłażana i szpinaku - gotowa w 15 minut!

Sałatka z grillowanego bakłażana i szpinaku - gotowa w 15 minut!
Autor: Shutterstock.com Pełna smaku sałatka z grillowanego bakłażana, pomidorów, szpinaku z sezamowym sosem
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W upalny dzień potrzebujemy sycących i lekkich posiłków. Taka właśnie jest sałatka z grillowanego bakłażana, szpinaku i pomidorów w pysznym sosie. Można ją także podać do grilla. Do tego łatw w przygotowaniu! Polecam na każdą okazję! 

Dlaczego soli się bakłażana przed gotowaniem?

Istnieje niesprawiedliwe i fałszywe przekonanie, że bakłażana należy posolić przed gotowanie, aby pozbyć się goryczki... Bakłażany dostępne w sklepach nie mają takiej goryczki. Owoce oberżyny soli się przed dalsza obróbką cieplną, aby usunąć nadmiar wody z warzywa. Tak wstępnie spreperowane bakłażany można gotować, dusić, smażyć, grillować. 

Zobacz także Jak oszczędnie smażyć bakłażany: 3 sprytne sposoby na użycie małej ilości oleju

SKŁADNIKI

  • Na szybką sałatkę z grillowanego bakłażana:
  • 1 duży bakłażan pokrojony na plastry 
  • 2 pomidory, pokrojone na kawałki wielkości kęsa lub drobne pomidorki przekrojone
  • 1 opakowanie szpinaku
  • Na sos do sałatki z bakłażanem:
  • 1-2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 czubata łyżeczka tahini (pasty sezamowej)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka nasion sezamu, uprażonych na suchej patelni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój bakłażana w plastry o grubości 1 cm i lekko posól obie strony każdego plasterka. Odstaw na chwilę, aby bakłażan pozbył się nadmiaru wody. 
  • Przygotuj sos sałatkowy, łącząc wszystkie składniki dressingu i ubijając je razem (ja lubię dodawać olej powoli, kropla po kropli). Otrzymaną emulsję odstaw na bok.
  • Rozgrzej grill do średniego stopnia. Lub patelnię grillową na średnim ogniu.
  • Przygotuj pozostałe składniki sałatki pokrój pomidory, posiekaj szpinak (jeśli używasz dużych liści). Przełóż wszystko do dużej salaterki.
  • Przed grillowaniem posmaruj obie strony każdego plasterka bakłażana oliwą z oliwek. 
  • Bakłażana grilluj na średnim ogniu przez 3-5 minut z każdej strony. Bakłażan powinien być zarumieniony i chrupiący na zewnątrz oraz miękki i delikatny w środku.
  • Pozostaw bakłażana na kilka minut, aby przestygł. Jeśli użyty przez ciebie bakłażan był dużej średnicy, to pokrój plasterki na połówki lub ćwiartki. Najlepiej wielkości kęsa. 
  • Dodaj bakłażana do sałatki i wymieszaj wszystko razem z dressingiem. Posyp prażonym sezamem. Natychmiast podawaj.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej