Sałatka z grillowanego bakłażana i szpinaku - gotowa w 15 minut!
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W upalny dzień potrzebujemy sycących i lekkich posiłków. Taka właśnie jest sałatka z grillowanego bakłażana, szpinaku i pomidorów w pysznym sosie. Można ją także podać do grilla. Do tego łatw w przygotowaniu! Polecam na każdą okazję!
Dlaczego soli się bakłażana przed gotowaniem?
Istnieje niesprawiedliwe i fałszywe przekonanie, że bakłażana należy posolić przed gotowanie, aby pozbyć się goryczki... Bakłażany dostępne w sklepach nie mają takiej goryczki. Owoce oberżyny soli się przed dalsza obróbką cieplną, aby usunąć nadmiar wody z warzywa. Tak wstępnie spreperowane bakłażany można gotować, dusić, smażyć, grillować.
Zobacz także Jak oszczędnie smażyć bakłażany: 3 sprytne sposoby na użycie małej ilości oleju
SKŁADNIKI
- Na szybką sałatkę z grillowanego bakłażana:
- 1 duży bakłażan pokrojony na plastry
- 2 pomidory, pokrojone na kawałki wielkości kęsa lub drobne pomidorki przekrojone
- 1 opakowanie szpinaku
- Na sos do sałatki z bakłażanem:
- 1-2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1 czubata łyżeczka tahini (pasty sezamowej)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka nasion sezamu, uprażonych na suchej patelni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój bakłażana w plastry o grubości 1 cm i lekko posól obie strony każdego plasterka. Odstaw na chwilę, aby bakłażan pozbył się nadmiaru wody.
- Przygotuj sos sałatkowy, łącząc wszystkie składniki dressingu i ubijając je razem (ja lubię dodawać olej powoli, kropla po kropli). Otrzymaną emulsję odstaw na bok.
- Rozgrzej grill do średniego stopnia. Lub patelnię grillową na średnim ogniu.
- Przygotuj pozostałe składniki sałatki pokrój pomidory, posiekaj szpinak (jeśli używasz dużych liści). Przełóż wszystko do dużej salaterki.
- Przed grillowaniem posmaruj obie strony każdego plasterka bakłażana oliwą z oliwek.
- Bakłażana grilluj na średnim ogniu przez 3-5 minut z każdej strony. Bakłażan powinien być zarumieniony i chrupiący na zewnątrz oraz miękki i delikatny w środku.
- Pozostaw bakłażana na kilka minut, aby przestygł. Jeśli użyty przez ciebie bakłażan był dużej średnicy, to pokrój plasterki na połówki lub ćwiartki. Najlepiej wielkości kęsa.
- Dodaj bakłażana do sałatki i wymieszaj wszystko razem z dressingiem. Posyp prażonym sezamem. Natychmiast podawaj.