Sałatka warzywna: klasyczny przepis

materiały prasowe Cykoria SA
Sałatka warzywna: klasyczny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka warzywna to danie, które króluje na polskich stołach z okazji rodzinnych uroczystości.
łatwy
45 min
4

Sałatka warzywna to danie, które zazwyczaj gości na świątecznym stole. Możesz ją również przygotowywać wtedy, kiedy masz ochotę na pyszny i zdrowy posiłek.

SKŁADNIKI

  • 4 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • pół selera
  • 1-2 duże jabłka /szara reneta/
  • 1 cebula
  • duży ogórek kiszony
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 5-7 łyżek majonezu
  • mała puszka groszku konserwowanego
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego, np. firmy CYKORIA
  • szczypta papryki słodkiej
  • opcjonalnie - czubata łyżeczka musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, kroimy je w słupki, a następnie gotujemy w małej ilości wody pod przykryciem przez ok. 20 minut.

    Po ugotowaniu kroimy w kostkę.

    W czasie gdy warzywa się gotują, obieramy cebulę, jabłko i ogórka ze skórek i także kroimy je w kostkę.

    Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i papryką i do tak przygotowanej mieszanki wrzucamy ugotowane warzywa, cebulę z jabłkiem i ogórkiem oraz odsączone z zalewy groszek i kukurydzę.

    Całość solimy do smaku, ozdabiamy natką pietruszki lub pokrojonym szczypiorkiem.

materiały prasowe Cykoria SA