Sałatka pełna energii: kapusta, papryka, orzechy
2022-01-17
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kapusta biała, dostępna jest niemal przez cały rok i może być podstawą wielu surówek i sałatek warzywnych. Kapuściana sałatka w połączeniu z innymi warzywami i jogurtem jest świeża w smaku i odżywcza. Doskonała jako dodatek do innych dań lub jako samodzielny posiłek. Koniecznie wypróbuj tego połączenia!
SKŁADNIKI
- 300 g świeżej białej kapusty
- 70 g cebuli
- 100 g czerwonej surowej papryki
- 2 łyżki łuskanych orzechów laskowych
- 200 g białego jogurtu
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka kopru posiekanego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować drobno. Posolić, odstawić.
- Cebulę pokroić drobno, sparzyć wrzątkiem, odstawić.
- Paprykę pokroić w paseczki.
- Orzechy laskowe uprażyć i grubo posiekać.
- Kapustę wygnieść i odcisnąć. Przełożyć do miski.
- Dodać cebulę, paprykę, orzechy i koperek. Wymieszać.
- Jogurt zmiksować z oliwą, sokiem cytrynowym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sosem jogurtowym zalać kapustę. Wymieszać. Podawać od razu.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell