Sałatka pełna energii: kapusta, papryka, orzechy

Sałatka pełna energii: kapusta, papryka, orzechy
Autor: Shutterstock.com Sałatka pełna energii: kapusta, papryka, orzechy
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapusta biała, dostępna jest niemal przez cały rok i może być podstawą wielu surówek i sałatek warzywnych. Kapuściana sałatka w połączeniu z innymi warzywami i jogurtem jest świeża w smaku i odżywcza. Doskonała jako dodatek do innych dań lub jako samodzielny posiłek. Koniecznie wypróbuj tego połączenia! 

SKŁADNIKI

  • 300 g świeżej białej kapusty
  • 70 g cebuli
  • 100 g czerwonej surowej papryki
  • 2 łyżki łuskanych orzechów laskowych
  • 200 g białego jogurtu
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kopru posiekanego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować drobno. Posolić, odstawić. 
  • Cebulę pokroić drobno, sparzyć wrzątkiem, odstawić. 
  • Paprykę pokroić w paseczki.
  • Orzechy laskowe uprażyć i grubo posiekać. 
  • Kapustę wygnieść i odcisnąć. Przełożyć do miski.
  • Dodać cebulę, paprykę, orzechy i koperek. Wymieszać. 
  • Jogurt zmiksować z oliwą, sokiem cytrynowym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Sosem jogurtowym zalać kapustę. Wymieszać. Podawać od razu. 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej