Sałatka orientalna - przepis na lekką, warzywną przekąskę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka orientalna to dobry pomysł na lekką przekąskę, albo przystawkę przed daniem głównym. Sprawdź, jak zrobić to pyszne, wschodnie danie.
SKŁADNIKI
- sałata rzymska
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- mała czerwona cebula
- sok z 2 cytryn
- 6 łyżek wody
- pół łyżeczki soli
- 2 duże pomidory / pomidorki koktajlowe
- ogórek zielony
- 2 ostre papryczki
- 3 łyżki oliwy
- łyżka octu
- pietruszka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i posiekać, dodać imbir, polać sokiem cytrynowym, posolić i wymieszać.
- Dodać do grubo posiekane pomidory, ogórka i papryczki.
- Na koniec dodać liście sałaty.
- Mieszając, stopniowo wlewać oliwę z octem.
- Sałatkę przełożyć do salaterki, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.