Sałatka orientalna - przepis na lekką, warzywną przekąskę

Anna Wojciechowska
Babski wieczór w ostatki: MENU
Autor: thinkstockphotos.com Smak orientalnej sałatki można dodatkowo wzbogacić, dodając do niej tofu.
łatwy
15 min
4

Sałatka orientalna to dobry pomysł na lekką przekąskę, albo przystawkę przed daniem głównym. Sprawdź, jak zrobić to pyszne, wschodnie danie.

SKŁADNIKI

  • sałata rzymska
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • mała czerwona cebula
  • sok z 2 cytryn
  • 6 łyżek wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 duże pomidory / pomidorki koktajlowe
  • ogórek zielony
  • 2 ostre papryczki
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka octu
  • pietruszka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i posiekać, dodać imbir, polać sokiem cytrynowym, posolić i wymieszać.
  • Dodać do grubo posiekane pomidory, ogórka i papryczki.
  • Na koniec dodać liście sałaty.
  • Mieszając, stopniowo wlewać oliwę z octem.
  • Sałatkę przełożyć do salaterki, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Anna Wojciechowska