Sałatka na płaski brzuch: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ta sałatka zawiera sporo błonnika, który pobudza pracę jelit, likwidując wzdęcia i zaparcia. Porcja zawiera 160 kcal.
SKŁADNIKI
- 500 g dyni hokkaido
- 2 czerwone papryki
- 3 małe czerwone cebule
- 125 g rukoli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- szczypta płatków chili
- sól, czarny pieprz
- łyżeczka otrębów pszennych
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obierz, pokrój w grubą kostkę, cebule na ósemki, papryki na pół, usuwając gniazda.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dołóż czosnek, skrop oliwą, dodaj sól i przyprawy. Piecz ok. 20 min w temp. 200°C.
- Zdejmij skórkę z papryk, miąższ dyni pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij z łupiny.
- Rukolę ułóż na talerzu, dodaj warzywa i posyp otrębami.