Sałata ze śmietaną - tradycyjny przepis

Sałata ze śmietaną - tradycyjny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Sałatę można podać z sosem  śmietanowym - tradycyjnie po polsku
łatwy
10 min
4

Sałata ze śmietaną to tradycyjnie polski sposób podawania tego warzywa. Delikatne liście sałaty masłowej z dodatkiem słodko -kwaśnego sosu śmietanowego idealnie pasują do  młodych ziemniaków, pieczonego  kurczaka, sznycli cielęcych, wieprzowych lub drobiowych, a także do jaj sadzonych.

SKŁADNIKI

  • 1 spora główka sałaty masłowej
  • 200-400 ml śmietany 18% (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • sok z cytryny do ewentualnego zakwaszenia śmieatny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę umyć, osuszyć na papierowych lub lnianych ściereczkach, albo odwirować z nadmiaru wody w wirówce do sałaty.
  • Porwać liście pacami na małe kawałki, ewentualnie użyć plastikowego przyrządu do rozdrabniania sałaty.
  • Przygotować sos śmietanowy: śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Jeśli  sos wydaje się zbyt mało wyrazisty - dokwasić do smaku odrobiną soku z cytryny - wydobędzie on także inne smaki.
  • Polać sałatę doprawioną śmietaną, lekko wymieszać. Dla ozdoby i smaku można posypać sałatę jajkiem na twardo startym na tarce o drobnych oczkach.