Sałata z pieczoną pietruszką - fantastyczna przekąska na co dzień i od święta
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałata z pieczoną pietruszką będzie doskonałym daniem na urozmaicenie codziennego menu, ale nada się także na gustowne party.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg pietruszki
- 2 marchewki
- 1 twarda gruszka
- 1 opakowanie rukoli
- 1 sałata lodowa
- 250 g sera gorgonzola
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- garść orzechów makadamia ziemnych lub migdałów
- 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pietruszkę i marchewki obrać i w razie potrzeby przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Masło rozpuścić i wymieszać z oliwą i miodem i polać nim pietruszkę. Przyprawić sola i i pieprzem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 40 min. Upieczoną ostudzić i pokroić.
- Sałatę porwać na małe kawałki i wymieszać z rukolą. Gruszkę pokroić w plasterki lub kostkę.
- Na sałacie ułożyć kawałki gruszki i pietruszki, udekorować okruchami gorgonzoli i orzechami.