Sałata lodowa z cieciorką

Sałatka z cieciorką i sałatą lodową
Autor: Shutterstock Sałatka z cieciorką i sałatą lodową
łatwy
15 min
4

Polecamy przepis na ciecieciorkę w połączeniu z sałatą lodową. Taka sałatka może stanowić pożywny lunch, lekką kolację albo być przekąską podczas przyjęcia.

SKŁADNIKI

  • 1 sałata lodowa
  • 1 świeża papryka (czerwona i żółta)
  • 2 pomidory
  • 1 puszka cieciorki
  • garść świeżej roszponki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • oliwa smakowa z ostrą papryczką
  • sól i pieprz
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy dość drobno. Solimy. Pomidory ze skórką i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek na cienkie plasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do głębokiej miski. Dodajemy cieciorkę (dobrze odsączoną z sosu, w którym jest w puszce).
  • Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Do warzyw wlewamy zwykłą oliwę z oliwek (ilość wg upodobań) i odrobinę oliwy smakowej z ostrą papryczką. Tej ostatniej nie za dużo, bo należy pamiętać, że jest bardzo ostra. Całość dokładnie mieszamy. Nakładamy porcje na talerze.
  • Dekorujemy na wierzchu roszponką (doda kompozycji intensywnego koloru). Sałatę podajemy jako przystawkę, ze świeżą bagietką lub grzankami.