Sałata lodowa z cieciorką
2021-03-27
łatwy
15 min
4
Polecamy przepis na ciecieciorkę w połączeniu z sałatą lodową. Taka sałatka może stanowić pożywny lunch, lekką kolację albo być przekąską podczas przyjęcia.
SKŁADNIKI
- 1 sałata lodowa
- 1 świeża papryka (czerwona i żółta)
- 2 pomidory
- 1 puszka cieciorki
- garść świeżej roszponki
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- oliwa smakowa z ostrą papryczką
- sól i pieprz
- 1 cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy dość drobno. Solimy. Pomidory ze skórką i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek na cienkie plasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do głębokiej miski. Dodajemy cieciorkę (dobrze odsączoną z sosu, w którym jest w puszce).
- Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Do warzyw wlewamy zwykłą oliwę z oliwek (ilość wg upodobań) i odrobinę oliwy smakowej z ostrą papryczką. Tej ostatniej nie za dużo, bo należy pamiętać, że jest bardzo ostra. Całość dokładnie mieszamy. Nakładamy porcje na talerze.
- Dekorujemy na wierzchu roszponką (doda kompozycji intensywnego koloru). Sałatę podajemy jako przystawkę, ze świeżą bagietką lub grzankami.