Sałata lodowa z cieciorką
      2021-03-27
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Polecamy przepis na ciecieciorkę w połączeniu z sałatą lodową. Taka sałatka może stanowić pożywny lunch, lekką kolację albo być przekąską podczas przyjęcia.
SKŁADNIKI
- 1 sałata lodowa
 - 1 świeża papryka (czerwona i żółta)
 - 2 pomidory
 - 1 puszka cieciorki
 - garść świeżej roszponki
 - 1-2 ząbki czosnku
 - oliwa z oliwek
 - oliwa smakowa z ostrą papryczką
 - sól i pieprz
 - 1 cytryna
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy dość drobno. Solimy. Pomidory ze skórką i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek na cienkie plasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do głębokiej miski. Dodajemy cieciorkę (dobrze odsączoną z sosu, w którym jest w puszce).
 - Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Do warzyw wlewamy zwykłą oliwę z oliwek (ilość wg upodobań) i odrobinę oliwy smakowej z ostrą papryczką. Tej ostatniej nie za dużo, bo należy pamiętać, że jest bardzo ostra. Całość dokładnie mieszamy. Nakładamy porcje na talerze.
 - Dekorujemy na wierzchu roszponką (doda kompozycji intensywnego koloru). Sałatę podajemy jako przystawkę, ze świeżą bagietką lub grzankami.