Rumuńska surówka z białej kapusty do obiadu
2021-11-14
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kuchnia rumuńska słynie z mięs pieczonych i grillowanych na otwartym ogniu. Jednak ten obraz były niepełen bez wyśmienitych dodatków. Oto przepis na fantastyczną surówkę z białej kapusty, która pasuje do każdego dania mięsnego. Jest orzeźwiająca, chrupka i przepyszna. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI
- 1 średnia główka białej kapusty (lub 1 kg posiekanej kapusty)
- 1 1/2 łyżeczki (7 g) soli
- 1 ogórek wężowy, pokrojony w kostkę
- 4 łyżki (56 g) oleju słonecznikowego lub innego oleju roślinnego
- 3 łyżki (42 g) białego wina lub octu jabłkowego
- 1 łyżka (14 g) świeżego soku z cytryny (opcjonalnie)
- 1 mały pęczek pietruszki
- czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój kapustę na ćwiartki i usuń głąb.
- Rozdrobnij liście kapusty, pokrój ćwiartki na bardzo cienkie paseczki.
- Wrzuć posiekaną kapustę do miski i wymieszaj z solą. Odstaw na 30 minut.
- Wyciśnij posiekaną kapustę rękoma lub przez ściereczkę do naczyń. Wylej uwolniony płyn.
- Umyj i pokrój ogórka oraz posiekaj natkę pietruszki. Dodaj do kapusty. Wymieszaj.
- Wymieszaj oliwę, ocet i sok z cytryny. Dodaj do surówki. Ponownie wymieszaj.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?