Rumuńska surówka z białej kapusty do obiadu

Rumuńska surówka z białej kapusty do obiadu
Autor: Shutterstock.com Rumuńska surówka z białej kapusty do obiadu
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kuchnia rumuńska słynie z mięs pieczonych i grillowanych na otwartym ogniu. Jednak ten obraz były niepełen bez wyśmienitych dodatków. Oto przepis na fantastyczną surówkę z białej kapusty, która pasuje do każdego dania mięsnego. Jest orzeźwiająca, chrupka i przepyszna. Koniecznie spróbujcie! 

SKŁADNIKI

  • 1 średnia główka białej kapusty (lub 1 kg posiekanej kapusty) 
  • 1 1/2 łyżeczki (7 g) soli
  • 1 ogórek wężowy, pokrojony w kostkę
  • 4 łyżki (56 g) oleju słonecznikowego lub innego oleju roślinnego
  • 3 łyżki (42 g) białego wina lub octu jabłkowego
  • 1 łyżka (14 g) świeżego soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój kapustę na ćwiartki i usuń głąb. 
  • Rozdrobnij liście kapusty, pokrój ćwiartki na bardzo cienkie paseczki.
  • Wrzuć posiekaną kapustę do miski i wymieszaj z solą. Odstaw na 30 minut.
  • Wyciśnij posiekaną kapustę rękoma lub przez ściereczkę do naczyń. Wylej uwolniony płyn.
  • Umyj i pokrój ogórka oraz posiekaj natkę pietruszki. Dodaj do kapusty. Wymieszaj. 
  • Wymieszaj oliwę, ocet i sok z cytryny. Dodaj do surówki. Ponownie wymieszaj. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej