Prosta sałatka z kalafiora z sosem, który doda jej charakteru
2022-07-06
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z kalafiora to idealne letnie (i nie tylko) danie. Kalafior świetnie łączy się z rozmaitymi składnikami - bo ma mało wyrazisty łagodny smak. Doskonale smakuje zarówno z dodatkami ostrymi jak i słodkawymi. Kalafior jest też zdrowy i ma mało kalorii, szybko się też gotuje. Dlatego sałatkę z niego można przygotować bardzo szybko.
Ponieważ nie przepadam za smakiem przyprawy curry, która świetnie komponuje się z kalafiorem, to zamiast curry dodaję do sosu łagodną musztardę. Taki sos równie dobrze podkręca smak tej sałatki. Jeśli więc jak ja nie jesteście miłośnikami curry, możecie pokusić się o zastąpienie go innym, wyrazistym w smaku dodatkiem.
SKŁADNIKI
- mały kalafior
- puszka kukurydzy konserwowej
- 3 jajka na twardo
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- pęczek szczypiorku
- sos: łyżka jogurtu naturalnego, łyżka majonezu, 3 łyżeczki curry
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 minut, nie dłużej, aby zachował chrupkość.
- Kukurydzę odcedzamy z zalewy i przelewamy wrzątkiem na sitku - pozbywając się w ten sposób metalicznego "puszkowego" posmaku.
- Ugotowane jajka kroimy w kostkę.
- Słonecznik prażymy do zrumienienia na suchej patelni.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Łyżkę jogurtu łączymy z łyżką majonezu oraz 3 łyżeczkami curry - zalewamy sosem sałatkę. Całość mieszamy, aby składniki pokryły się sosem. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu do smaku.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?