Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki: soczysta i chrupka

2020-05-12
Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki: soczysta i chrupka
Autor: Shutterstock Aromatyczna, soczysta i chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej
łatwy
30 min
4

Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki jest soczysta i chrupka. Aromatyczna surówka z popularnej pekinki, jędrnej marchewki i soczystych pomarańczy uwiedzie was smakiem. Wypróbujcie przepis na pomarańczową surówkę z kapusty pekińskiej i zaskoczcie swoich bliskich eksplozją soczystości. 

Składniki

2 pomarańcze

1 kapusta pekińska

1 marchewka

1 mały pęczek natki pietruszki

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pomarańcze obrać, wyciąć spomiędzy skórzastych działek soczyste segmenty miąższu. Odstawić.

Resztki pomarańczy wycisnąć, sok zachować.

Do soku pomarańczowego dodać ocet jabłko, sól i pieprz do smaku, zmiksować. Na koniec dodać oliwę i ponownie zmiksować.

Kapustę poszatkować dość drobno. Marchewkę zetrzeć na tarce na cienkie strużyny. 

Zszatkowaną kapustę wymieszać ze startą marchewką i cząstkami pomarańczy. 

Surówką polać pomarańczowym winegretem i ponownie wymieszać. Odstawić na 15 minut.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska