Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki: soczysta i chrupka
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki jest soczysta i chrupka. Aromatyczna surówka z popularnej pekinki, jędrnej marchewki i soczystych pomarańczy uwiedzie was smakiem. Wypróbujcie przepis na pomarańczową surówkę z kapusty pekińskiej i zaskoczcie swoich bliskich eksplozją soczystości.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 pomarańcze
- 1 kapusta pekińska
- 1 marchewka
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze obrać, wyciąć spomiędzy skórzastych działek soczyste segmenty miąższu. Odstawić.
- Resztki pomarańczy wycisnąć, sok zachować.
- Do soku pomarańczowego dodać ocet jabłko, sól i pieprz do smaku, zmiksować. Na koniec dodać oliwę i ponownie zmiksować.
- Kapustę poszatkować dość drobno. Marchewkę zetrzeć na tarce na cienkie strużyny.
- Zszatkowaną kapustę wymieszać ze startą marchewką i cząstkami pomarańczy.
- Surówką polać pomarańczowym winegretem i ponownie wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.