Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki: soczysta i chrupka

Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki: soczysta i chrupka
Autor: Shutterstock Aromatyczna, soczysta i chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej
łatwy
30 min
4

Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki jest soczysta i chrupka. Aromatyczna surówka z popularnej pekinki, jędrnej marchewki i soczystych pomarańczy uwiedzie was smakiem. Wypróbujcie przepis na pomarańczową surówkę z kapusty pekińskiej i zaskoczcie swoich bliskich eksplozją soczystości. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 pomarańcze
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 marchewka
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze obrać, wyciąć spomiędzy skórzastych działek soczyste segmenty miąższu. Odstawić.
  • Resztki pomarańczy wycisnąć, sok zachować.
  • Do soku pomarańczowego dodać ocet jabłko, sól i pieprz do smaku, zmiksować. Na koniec dodać oliwę i ponownie zmiksować.
  • Kapustę poszatkować dość drobno. Marchewkę zetrzeć na tarce na cienkie strużyny. 
  • Zszatkowaną kapustę wymieszać ze startą marchewką i cząstkami pomarańczy. 
  • Surówką polać pomarańczowym winegretem i ponownie wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.