Pikantna surówka z marchewki i marynowanych pieczarek

Pikantna surówka z marchewki i marynowanych pieczarek
Autor: Shutterstock.com Pikantna surówka z marchewki i marynowanych pieczarek
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pikantna surówka z marchewki i marynowanych pieczarek to właściwie pyszna sałatka. Można ją podać jako dodatek lub jako samodzielną przystawkę. Niezykłe połączenie marchewki i kwaśnych pieczarek daje potężnego kopa. To jest obłędnie pyszne! 

SKŁADNIKI

  • 500 g marchwi surowej
  • 1 cebula biała, średnia
  • 1 cebula czerwona, mała
  • 1/2 płaskiej łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub tyle ile lubisz
  • 2 łyżki octu spod pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoik (około 250-300 g) marynowanych pieczarek, jak najmniejszych
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub jeszcze lepiej naci kolendry 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zetrzyj marchewki na wiórki. Dodaj sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw marchewki na 20-30 minut, aby puściły sok.
  • Następnie wyciśnij marchewki i odcedź cały wyciśnięty sok. 
  • Do marchwi dodaj posiekany czosnek, mieloną kolendrę i ostrą paprykę.
  • Podgrzej olej roślinny. Dodaj białą cebulę pokrojoną w półpierścienie i mieszając od czasu do czasu podsmażaj cebulę przez kilka minut, aż nabierze bogatego karmelowo-złotego odcienia. Następnie usuń cebulę i zalej wrzącym olejem marchew. 
  • Do surówki dodaj marynowane pieczarki i pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną, oraz ocet spod pieczarek. Wymieszaj. 
  • Przykryj pojemnik pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.  
  • Tak przygotowaną surówkę można przechowywać w lodówce do 48 godzin. 
  • Przed podaniem wymieszać z natką pietruszki lub kolendry. 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej