Pikantna surówka z marchewki i marynowanych pieczarek
2021-11-11
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pikantna surówka z marchewki i marynowanych pieczarek to właściwie pyszna sałatka. Można ją podać jako dodatek lub jako samodzielną przystawkę. Niezykłe połączenie marchewki i kwaśnych pieczarek daje potężnego kopa. To jest obłędnie pyszne!
SKŁADNIKI
- 500 g marchwi surowej
- 1 cebula biała, średnia
- 1 cebula czerwona, mała
- 1/2 płaskiej łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub tyle ile lubisz
- 2 łyżki octu spod pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoik (około 250-300 g) marynowanych pieczarek, jak najmniejszych
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub jeszcze lepiej naci kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zetrzyj marchewki na wiórki. Dodaj sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw marchewki na 20-30 minut, aby puściły sok.
- Następnie wyciśnij marchewki i odcedź cały wyciśnięty sok.
- Do marchwi dodaj posiekany czosnek, mieloną kolendrę i ostrą paprykę.
- Podgrzej olej roślinny. Dodaj białą cebulę pokrojoną w półpierścienie i mieszając od czasu do czasu podsmażaj cebulę przez kilka minut, aż nabierze bogatego karmelowo-złotego odcienia. Następnie usuń cebulę i zalej wrzącym olejem marchew.
- Do surówki dodaj marynowane pieczarki i pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną, oraz ocet spod pieczarek. Wymieszaj.
- Przykryj pojemnik pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Tak przygotowaną surówkę można przechowywać w lodówce do 48 godzin.
- Przed podaniem wymieszać z natką pietruszki lub kolendry.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?