Pikantna surówka z buraka i marchwi

Pikantna surówka z buraka i marchwi
Autor: Shutterstock.com Pikantna surówka z buraka i marchwi
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówki z gotowanych buraków są przepyszne. Koniecznie wypróbuj pikantnej wersji buraczanej surówki z dodatkiem świeżej marchwi. Ziemisty smak buraka ustępuje słodyczy marchewki. Wszystko skąpane w aromatycznym dressingu, przygotowanym na sposób azjatycki. Świeża i chrupka surówka pasuje do wszystkiego! 

SKŁADNIKI

  • 600 g buraków ugotowanych lub upieczonych
  • 300 g marchwi, obranej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry zmielonych
  • 6 ząbków czosnku, bardzo drobno posiekanych
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki i marchew zetrzeć na długie i wąskie wiórki lub pokroić na zapałkę. 
  • Warzywa posypać cukrem, solą i skropić octem. Odstawić.
  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać zmielone przyprawy: paprykę, pieprz i kolendrę oraz czosnek. Policzyć do dziewięciu i zdjać patelnię z ognia. 
  • Gorącym olejem z przyprawami polać warzywa. Wymieszać. 
  • Surówka jest gotowa od razu. Można ją przechowywać w lodówce do 10 dni. 
Beszamel - Buraki

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej