Pikantna surówka z buraka i marchwi
2022-02-22
łatwy
15 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówki z gotowanych buraków są przepyszne. Koniecznie wypróbuj pikantnej wersji buraczanej surówki z dodatkiem świeżej marchwi. Ziemisty smak buraka ustępuje słodyczy marchewki. Wszystko skąpane w aromatycznym dressingu, przygotowanym na sposób azjatycki. Świeża i chrupka surówka pasuje do wszystkiego!
SKŁADNIKI
- 600 g buraków ugotowanych lub upieczonych
- 300 g marchwi, obranej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry zmielonych
- 6 ząbków czosnku, bardzo drobno posiekanych
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki i marchew zetrzeć na długie i wąskie wiórki lub pokroić na zapałkę.
- Warzywa posypać cukrem, solą i skropić octem. Odstawić.
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać zmielone przyprawy: paprykę, pieprz i kolendrę oraz czosnek. Policzyć do dziewięciu i zdjać patelnię z ognia.
- Gorącym olejem z przyprawami polać warzywa. Wymieszać.
- Surówka jest gotowa od razu. Można ją przechowywać w lodówce do 10 dni.
Beszamel - Buraki