Perska sałatka shirazi - pyszna dawka witamin rodem z Iranu
2022-01-14
łatwy
20 min
2
Sałatka shirazi pochodzi z z Szirazu, miasta w Iranie, czyli w dawnej Persji. Ta soczysta i aromatyczna sałatka najlepiej smakuje oczywiście latem, ale także w chłodnej porze roku warto ją przyrządzać, szczególnie że naprawdę kusi nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
SKŁADNIKI
- 1 długi ogórek
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 średnia, czerwona cebula
- ½ słodkiej lub ostrej zielonej papryki (opcjonalnie)
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- suszona mięta
- Sos:
- ⅓ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- ¼ łyżeczki otartej skórki z limonki
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Pokroić w niedużą kostkę.
- Ogórek przekroić wzdłuż i łyżeczką usunąć gniazdo nasienne, a następnie także pokroić w kostkę.
- Cebulę i paprykę drobno posiekać. Posiekać także kolendrę. Warzywa i zioła wymieszać.
- Z podanych składników przygotować sos.
- Dodać do sałatki, wymieszać, całość posypać suszoną miętą. Podawać od razu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?