Perska sałatka shirazi - pyszna dawka witamin rodem z Iranu

Perska sałatka shirazi - pyszna dawka witamin rodem z Iranu
Autor: Shutterstock Sałatka shirazi jest bardzo prosta i cudownie smaczna
łatwy
20 min
2

Sałatka shirazi pochodzi z z Szirazu, miasta w Iranie, czyli w dawnej Persji. Ta soczysta i aromatyczna sałatka najlepiej smakuje oczywiście latem, ale także w chłodnej porze roku warto ją przyrządzać, szczególnie że naprawdę kusi nie tylko smakiem, ale też wyglądem.

SKŁADNIKI

  • 1 długi ogórek
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1 średnia, czerwona cebula
  • ½ słodkiej lub ostrej zielonej papryki (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • suszona mięta
  • Sos:
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki otartej skórki z limonki
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Pokroić w niedużą kostkę.
  • Ogórek przekroić wzdłuż i łyżeczką usunąć gniazdo nasienne, a następnie także pokroić w kostkę.
  • Cebulę i paprykę drobno posiekać. Posiekać także kolendrę. Warzywa i zioła wymieszać.
  • Z podanych składników przygotować sos.
  • Dodać do sałatki, wymieszać, całość posypać suszoną miętą. Podawać od razu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej