Orientalna surówka z tartej marchwi: aromatyczna, soczysta i chrupka

Orientalna surówka z tartej marchwi: aromatyczna, soczysta i chrupka
Autor: Shutterstock Soczysta i świeża surówka z marchwi z czosnkiem, kolendrą i kminkiem
łatwy
15 min
4

Wszyscy kochamy surówki z marchwi - soczyste i chrupkie. Dlatego polecam Wam tę pyszną surówkę, podawaną jako przystawkę w krajach Północnej Afryki. Połączenie czosnku, kolendry i kminku razem z marchwią przeniesie Was do wakacyjnych kurortów południowego wybrzeża Morza Śródziemnego. 

Jeszcze więcej surówek z marchewki

Dla wielbicielek i wielbicieli marchewkowych surówek wybrałam kilka fenomenalnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl:

Tarta marchewka z musztardowym winegretem

Wyrazista surówka z marchewki z chrzanem

Surówka z marchewki, pomarańczy i rodzynek

Surówka z marchewki, pora i jabłka

Pikantna surówka z młodej marchwi i żółtego sera

SKŁADNIKI

  • 400 g marchwi, obranej i startej na wiórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • ¼ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub potnij na cienkie wiórki lub stróżki. 
  • Czosnek, sok z cytryny, olej, kolendrę i kminek utrzyj w moździerzu lub zmiksuj w malakserze. To będzie nasz dressing, czyli sos do surówki. 
  • Rozdrobnioną marchew wymieszaj z posiekanymi ziołami. Dodaj przygotowany dressing, posól do smaku i wymieszaj. 
Zupa-krem z marchewki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej