Orientalna surówka z tartej marchwi: aromatyczna, soczysta i chrupka
2020-09-05

łatwy
15 min
4
Wszyscy kochamy surówki z marchwi - soczyste i chrupkie. Dlatego polecam Wam tę pyszną surówkę, podawaną jako przystawkę w krajach Północnej Afryki. Połączenie czosnku, kolendry i kminku razem z marchwią przeniesie Was do wakacyjnych kurortów południowego wybrzeża Morza Śródziemnego.
Jeszcze więcej surówek z marchewki
Dla wielbicielek i wielbicieli marchewkowych surówek wybrałam kilka fenomenalnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl:
Tarta marchewka z musztardowym winegretem
Wyrazista surówka z marchewki z chrzanem
Surówka z marchewki, pomarańczy i rodzynek
Surówka z marchewki, pora i jabłka
Pikantna surówka z młodej marchwi i żółtego sera
SKŁADNIKI
- 400 g marchwi, obranej i startej na wiórki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- ¼ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub potnij na cienkie wiórki lub stróżki.
- Czosnek, sok z cytryny, olej, kolendrę i kminek utrzyj w moździerzu lub zmiksuj w malakserze. To będzie nasz dressing, czyli sos do surówki.
- Rozdrobnioną marchew wymieszaj z posiekanymi ziołami. Dodaj przygotowany dressing, posól do smaku i wymieszaj.
Zupa-krem z marchewki