Odżywcza surówka z kapusty, buraków, marchwi i ogórka: soczysta i rześka sałatka dla zdrowia

Świeże, ale również gotowane warzywa mają mnóstwo wartości odżywczych. O błonniku nie wspominając. Dlatego warto codziennie podać solidną porcję soczystej i smacznej surówki. Osobiście polecam surówkę ze świeżej kapusty, marchwi i ogórka oraz gotowanych buraków. O tym dlaczego do surówki należy dodać olej i sok z cytryny lub ocet przeczytacie poniżej przepisu.
Wskazówki jak przygotować zdrową surówkę
Surówka, jak sama nazwa wskazuje, to sałatka przygotowana w całości lub w części z surowych warzyw lub owoców lub obu razem. Częstym składnikiem surówki są kiszone warzywa i owoce - doskonałe źródło witamin, mikroelementów i probiotyków.
Zobacz także: Ekspresowe buraki - jak ugotować w 10 minut buraki do ćwikły i sałatki
Dlaczego powinnam dodawać do surówki olej?
Cześć ważnych dla nas witamin rozpuszcza się w tłuszczach. Należą do nich witamina A, D oraz witaminy z grupy B. Jeśli więc dodajesz do surówki marchwi, pomarańczowej dyni lub melonu kantalupa to koniecznie skrop surówkę kapką dobrego oleju (np. tłoczonego na zimno) lub oliwy. Dzięki temu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach lepiej będą przyswajane przez organizm. Dodatkowo zyskasz zdrową porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dlaczego warto dodać sok z cytryny lub ocet owocowy?
Witamina C uwolniona z warzyw i owoców szybko się utlenia. Aby zapobiec stratom witaminy C należy stworzyć kwaśne środowisko dla rozdrobnionych warzyw i owoców. Dodajemy niewielką ilość soku z cytryny lub octów owocowych. Kwaśny płyn możemy zamienić na dodatek kiszonych ogórków lub innych kwaśnych owoców np. porzeczki lub cytrusów. Przy okazji dodajemy więcej smaku do naszej zdrowej, jednej z pięciu zalecanych dziennie, porcji warzyw.
Więcej przepisów na surówki
Macie apetyt na więcej pysznych surówek? Wiecie, rozumiecie, takich soczystych, kwaskowatych, orzeźwiających? Oto wybrane specjalnie dla Ciebie łatwe przepisy na surówki:
Szybka sałatka z pora i groszku konserwowego
Błyskawiczna sałatka z marynowanego selera z ananasem i kukurydzą
Sałatka caprese - prosta i pyszna
Szybka sałatka z kalafiora i kukurydzy
SKŁADNIKI
- 500 g kapusty białej, świeżej
- 1 duży burak, ugotowany lub upieczony
- 1 marchew
- 1 ogórek świeży
- 2-4 sztuki szczypioru lubelskiego razem z cebulkami
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę zszatkować lub pokroić drobno. Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na zapałkę.
- Kapustę i marchew przełożyć do miski, posypać cukrem i solą, wymieszać i lekko wygnieść. Pozostawić na 10 minut, aby warzywa wypuściły sok.
- Buraka pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Ogórka gruntowego lub szklarniowego z grubą skórką obrać, ogórek wężowy obierania nie wymaga. Pokroić na zapałkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Szczypior posiekać drobno.
- Kapustę z marchwią delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku. Przełożyć do salaterki.
- Do kapusty dodać pokrojonego buraka i ogórka oraz szczypior i natkę pietruszki. Wymieszać na jednorodną surówkę.
- Skropić olejem i sokiem z cytryny. Ponownie wymieszać.
- Przed podaniem odstawić na 30 minut do lodówki.