Najlepsza surówka kapuściana: dodaj kilka prostych składników i zajadaj się ze smakiem!

Najlepsza surówka kapuściana: dodaj kilka prostych składników i zajadaj się ze smakiem!
Autor: Shutterstock.com Najlepsza surówka kapuściana: dodaj kilka prostych składników i zajadaj się ze smakiem!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Najlepsza surówka kapuściana moim zdaniem to mieszanka poszatkowanej kapusty, świeżej papryki, jabłka i zielonego groszku. Wystarczy dodać te kilka popularnych składników i zajadaj się ze smakiem! 

SKŁADNIKI

  • 1/4 główki kapusty białej, poszatkowanej drobno
  • 1 jabłko, pokrojone w kostkę lub starte na tarce
  • 1 papryka lub 2 mniejsze kolorowe, pokrojone w kostkę
  • 1 mała puszka groszku zielonego
  • 1/2 pęczka koperku, drobno posiekanego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować drobno lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
  • Jabłko można obrać, ja nie obieram, bo pod skórką jest mnóstwo witamin. Pokroić w kostkę.
  • Paprykę również pokroić w kostkę. Jeśli lubisz mocne smaki, dodaj ostrą papryczkę. 
  • Warzywa wymieszać w misce. Posypać 1 łyżeczką cukru, 1/2 łyżeczki soli. Ponownie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  • Do surówki dodać osączony groszek, olej oraz sok z cytryny. Wymieszać.
  • Przed podaniem posypać koperkiem i oprószyć mielonym pieprzem. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej