Najlepsza surówka kapuściana: dodaj kilka prostych składników i zajadaj się ze smakiem!
2022-03-22
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Najlepsza surówka kapuściana moim zdaniem to mieszanka poszatkowanej kapusty, świeżej papryki, jabłka i zielonego groszku. Wystarczy dodać te kilka popularnych składników i zajadaj się ze smakiem!
SKŁADNIKI
- 1/4 główki kapusty białej, poszatkowanej drobno
- 1 jabłko, pokrojone w kostkę lub starte na tarce
- 1 papryka lub 2 mniejsze kolorowe, pokrojone w kostkę
- 1 mała puszka groszku zielonego
- 1/2 pęczka koperku, drobno posiekanego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować drobno lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Jabłko można obrać, ja nie obieram, bo pod skórką jest mnóstwo witamin. Pokroić w kostkę.
- Paprykę również pokroić w kostkę. Jeśli lubisz mocne smaki, dodaj ostrą papryczkę.
- Warzywa wymieszać w misce. Posypać 1 łyżeczką cukru, 1/2 łyżeczki soli. Ponownie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Do surówki dodać osączony groszek, olej oraz sok z cytryny. Wymieszać.
- Przed podaniem posypać koperkiem i oprószyć mielonym pieprzem. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?