Marchewka duszona z jabłkiem - inny sposób na marchewkę do obiadu

2021-11-15
Marchewka duszona z jabłkiem - inny sposób na marchewkę do obiadu
Autor: Shutterstock Delikatna duszona marchewka z jabłkiem to pomysł na inną jarzynkę niż tradycyjna marchewka z groszkiem.
łatwy
20 min
4

Marchewkę z jabłkiem najczęściej  przygotowujemy jako surówkę. Nie wszyscy jednak lubią i mogą jeść surowe warzywa. Marchewka na ciepło także jest  zdrowa, a odpowiednio przyrządzona - pyszna. Zamiast tradycyjnej marchewki z groszkiem, wypróbuj nasz przepis na marchewkę duszoną z jabłkami.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 40 dag marchwi
  • 30 dag twardych kwaskowych jabłek (antonówki, renety)
  • łyżka tłuszczu (masło, olej, oliwa)
  • sól i cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do rondelka, podlać wrzącą wodą posolić, dodać 1/2 łyżki masła i odrobinę cukru. Gotować pod przykryciem na dużym ogniu.
  • Gdy marchewka zacznie mięknąć, dodać do niej jabłka, wcześniej obrane i również starte na tarce o dużych oczkach. Gotować ok. 2-3 minuty.
  • Ostawić, przyprawić do smaku solą i  sokiem z cytryny. Podawać bezpośrednio po uduszeniu, posypaną natką pietruszki.