Marchewka duszona z jabłkiem - inny sposób na marchewkę do obiadu
2021-11-15
łatwy
20 min
4
Marchewkę z jabłkiem najczęściej przygotowujemy jako surówkę. Nie wszyscy jednak lubią i mogą jeść surowe warzywa. Marchewka na ciepło także jest zdrowa, a odpowiednio przyrządzona - pyszna. Zamiast tradycyjnej marchewki z groszkiem, wypróbuj nasz przepis na marchewkę duszoną z jabłkami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 40 dag marchwi
- 30 dag twardych kwaskowych jabłek (antonówki, renety)
- łyżka tłuszczu (masło, olej, oliwa)
- sól i cukier do smaku
- sok z cytryny
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do rondelka, podlać wrzącą wodą posolić, dodać 1/2 łyżki masła i odrobinę cukru. Gotować pod przykryciem na dużym ogniu.
- Gdy marchewka zacznie mięknąć, dodać do niej jabłka, wcześniej obrane i również starte na tarce o dużych oczkach. Gotować ok. 2-3 minuty.
- Ostawić, przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Podawać bezpośrednio po uduszeniu, posypaną natką pietruszki.