Libańska sałatka z pomidorów i natki pietruszki. Orientalna przyprawa doda jej głębi

Libańska sałatka z pomidorów
Autor: Shutterstock Libańska sałatka z pomidorów jest prosta, ale bardzo aromatyczna.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Połączenie pomidorów i natki pietruszki z czosnkiem i papryką jest znane i lubiane. Taka sałatka to świetny dodatek do mięs lub lekka przekąska między posiłkami. Jednak wystarczy odrobina orientalnej przyprawy by jej smak przeszedł na wyższy poziom. Tą przyprawą jest sumak - aromatyczny i wyrazisty o cytrusowo-cierpkim smaku i pięknej purpurowej barwie.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg słodkich, mięsistych pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka sumaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki.
  • Paprykę oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze kawałki, czosnek obrać.
  • Paprykę i czosnek zblendować na pastę, przełożyć do miski.
  • Do sosu paprykowego dodać oliwę, sól i pieprz, mieloną paprykę oraz sumak.
  • Dokładnie połączyć składniki sosu i wymieszać, aby pokrył pomidory.
  • Do sałatki dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Galeria: Sałatki z pomidorów - najlepsze przepisy na letnie sałatki pomidorowe

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej