Libańska sałatka z pomidorów i natki pietruszki. Orientalna przyprawa doda jej głębi
2022-10-31
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Połączenie pomidorów i natki pietruszki z czosnkiem i papryką jest znane i lubiane. Taka sałatka to świetny dodatek do mięs lub lekka przekąska między posiłkami. Jednak wystarczy odrobina orientalnej przyprawy by jej smak przeszedł na wyższy poziom. Tą przyprawą jest sumak - aromatyczny i wyrazisty o cytrusowo-cierpkim smaku i pięknej purpurowej barwie.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg słodkich, mięsistych pomidorów
- 1 duża czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka sumaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 4 łyżki siekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki.
- Paprykę oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze kawałki, czosnek obrać.
- Paprykę i czosnek zblendować na pastę, przełożyć do miski.
- Do sosu paprykowego dodać oliwę, sól i pieprz, mieloną paprykę oraz sumak.
- Dokładnie połączyć składniki sosu i wymieszać, aby pokrył pomidory.
- Do sałatki dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?