Letnia sałatka z selerem naciowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałatka z letnich warzyw: kapusty, ogórka małosolnego i selera naciowego to chrupiąca alternatywa dla zwykłych sałatek. Można ją zrobić do grilla lub po prostu do obiadu. Lekka, soczysta i zielona. Czy można pragnąć więcej?
SKŁADNIKI
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 kapusta pekińska lub pół główki młodej kapusty
- 4 ogórki małosolne lub kiszone
- 1 biała cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- pietruszka lub koperek
- Na sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
- Selera pokroić w plasterki, kapustę pokroić drobno lub zszatkować, ogórki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, szczypiorek posiekać drobno.
- Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą.
- Majonez wymieszać z jogurtem i przyprawami. Wymieszać z warzywami.
- Odstawić na pół godziny do lodówki.
- Przed podaniem ewentualnie posypać koperkiem.